CE: Ineficienta administratiei si fraudele din achizitiile publice, o povara pentru companiile din Romania. Guvernul foloseste excesiv proceduri de urgenta
Bani, euro
Ineficienta administratiei publice si coruptia reprezinta o povara suplimentara pentru companiile din Romania, se arata in Raportul de tara pe 2015 al Comisiei Europene, in care este mentionat si faptul ca Romania este pe ultima in UE in privinta eficientei guvernamentale, potrivit Bancii Mondiale.
Romania se plaseaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana in privinta transparentei guvernamentale si printre ultimele trei tari in termenii calitatii legislatiei si controlul coruptiei, potrivit indicatorilor Bancii Mondiale din 2013, se arata in raportul CE, citat de Mediafax.
De asemenea, coruptia si ineficienta birocratica a guvernului sunt identificate de World Economic Forum ca principalele obstacole in calea competitivitatii Romaniei.
"Imbunatatrea activitatii administratiei publice poate avea loc daca va fi aplicata cu succes Strategia pentru Administratie Publica aprobata in octombrie 2014", potrivit Comisiei Europene.
Pe langa ineficienta serviciilor administrative, Romania inregistreaza un nivel scazut al utilizarii de catre cetateni, de sub doua cincimi dintre acestia, a serviciilor online e-Government.
Potrivit datelor CE din 2014, gradul de utilizare a serviciilor e-Government pentru operatiuni curente de afaceri este la nivelul cel mai scazut din Uniunea Europeana, in timp ce in privinta transprentei guvernamentale Romania se afla pe penultimul loc, se arata in raport.
"Lipsa de transparenta si de predictibilitate a cadrului legislativ continua sa reprezinte o povara pentru companii, in special pentru firmele mici si mijlocii si start-up-uri", potrivit executivului UE.
Guvernul foloseste in mod excesiv proceduri de urgenta pentru aprobarea legislatiei, ocolind procedurile legislative standard.
"Exista totodata ingrijorari legate de lipsa consolidarii legilor existente si absenta unor evaluari sistematice, pentru a asigura ca reglementarile isi indeplinesc scopul", se mai spune in raport.
Raportul de tara pe 2015 al Comisiei Europene mai arata ca fraudele din achizitiile publice raman o problema in Romania, in timp ce incertitudinile legislative provoaca ineficienta atat in sectorul public, cat si in cel privat.
Dificultatile din sistemul achizitiilor publice sunt determinate de o combinatie de mai multi factori, intre care lipsa de stabilitate si fragmentarea cadrului legislativ, verificarile deficitare din sistemul institutional, calitatea concurentei in achizitiile publice si capacitatea administrativa a cumparatorilor din sistemul public, inclusiv capacitatea si competenta personalului care se ocupa de procedurile de achizitii publice, atat la nivel national cat si local.
Autoritatile locale sunt in mod special afectate de lipsa transparentei in alocarea fondurilor publice, iar riscurile de coruptie in atribuirea contractelor publice la nivel local sunt substantiale, potrivit raportului, care noteaza ca utilizarea repetata a exceptiilor afecteaza transparenta si deschiderea fata de piata si creeaza posibilitatea pentru coruptie.
Pe acelasi subiect: