CE avertizeaza Romania si alte 10 state ca se confrunta cu riscuri ridicate la adresa sustenabilitatii finantelor publice
Comisia Europeana a avertizat luni ca 11 state europene, printre care si Romania, se confrunta cu riscuri ridicate la adresa sustenabilitatii finantelor publice deoarece nivelul datoriei lor va fi ridicat chiar si peste 10 ani.
Franta, Italia, Belgia, Irlanda, Spania, Croatia, Portugalia, Slovenia, Finlanda si Marea Britanie sunt celelalte tari care se confrunta cu riscuri ridicate. Raportul nu se refera la Grecia si Cipru care sunt inca in programe de asistenta financiara. transmite Reuters, preluata de Agerpres.
Statele cu cele mai bune performante sunt Danemarca, Germania, Estonia si Letonia.
In cazul Romaniei, pe termen scurt tara nu se confrunta cu riscuri semnificative de presiuni fiscale, desi unele variabile (cum ar fi pozitia investitiilor internationale nete) ar putea indica unele posibile dificultati.
Pe termen mediu, in conditii normale si fara o schimbare a politicii fiscale, datoria publica a Romaniei ar putea creste la peste 60% din PIB in 2026.
Pe de alta parte, Comisia Europeana estimeaza ca datoria Romaniei ar putea scadea la aproximativ 35% din PIB in 2026, daca balanta structurala va fi in linie cu MTO (medium-term objective) iar tara va respecta prevederile Pactului de Stabilitate si Crestere.
In plus, apar riscuri pe termen lung care deriva din pozitia bugetara initiala nefavorabila, la care se adauga cheltuielile publice legate de imbatranirea populatiei.