Cat de departe e Romania de Grecia. Povestea unui faliment
"Problema noastra de baza este coruptia sistemica", afirma premierul George Papandreou la preluarea puterii (noiembrie 2009), dar de atunci incoace nu a reusit sa convinga creditorii tarii ca situatia este pe cale sa se schimbe.
Daca Grecia si-ar fi controlat mai bine coruptia - nu dupa standardele Suediei, ci macar la nivelul Spaniei - ar fi avut un deficit mai mic cu 4%, iar aceasta pe fiecare din ultimii cinci ani.
Astfel explica un expert de la Brookings Institution (BI - din Washington D.C.) cum ar fi reusit Republica Elena sa evite statutul de "oaie neagra" a UE si sa fie la originea unei noi crize financiare globale, scrie Gandul.
Posibila solutie a fost prezentata in The Wall Street Journal (WSJ), care citeaza un studiu al BI asupra corelatiei dintre nivelul coruptiei si nivelul deficitelor in 40 de state.
Potrivit unui clasament pe aceasta tema, cele mai putine cazuri de coruptie ar exista in Finlanda si Olanda (state cu excedent bugetar), in timp ce Italia si Grecia au si coruptie, si deficite considerabile.
Continuarea acestui material o gasiti in Gandul.