Cat investeste un sportiv pentru a castiga o medalie Olimpica
Daca veti urmari Olimpiada de Iarna din acest an, de la Vancouver, si va veti intreba de ce nu pot si schiorii sau patinatorii romani sa concureze pentru o medalie, poate ar fi bine sa stiti ca olimpicii nu investesc doar timp si nu fac doar sacrificii fizice ci in mare masura sacrificii materiale. Un sportiv de performanta se apuca de antrenamente sistematice de la varste fragede si pana ajunge sa aspire la o medalie Olimpica investeste sute de mii de dolari in pregatire.
Cheltuielile anuale ale unui schior sau patinator care se antreneaza pentru a ajunge la un nivel de performanta care sa-i permita sa spere la o medalie Olimpica sunt de zeci de mii de dolari anual, potrivit revistei americane Forbes.
De exemplu, pentru un patinator de viteza, costurile cu antrenamentele, calatoriile, echipamentul si alte cheltuieli neprevazute se ridica la 13.500 de dolari pe an. Doar o pereche de patine de performanta costa 2.000 de dolari.
Cliseul potrivit caruia patinatorii de performanta invata sa patineze inainte de a invata sa mearga nu este doar o expresie. Majoritatea campionilor au inceput antrenamentele imediat ce au fost in stare sa stea in picioare, urmand sa exerseze cel putin trei ore pe zi, timp de minim 10 ani. Cheltuielile se ridica astfel la sute de mii de dolari.
In cazul unui schior, doar cursurile in cadrul unei academii de schi costa intre 6.000 si 30.000 de dolari anual. Pregatirile pot dura si 10 ani intr-o academie de schi. Mai mult decat atat, cei care se dovedesc ca au potential trebuie sa se antreneze 4-5 ore zilnic. Costurile cu aceste antrenamente precum si cu participarea la tot felul de competitii se ridica la 14.000 de dolari anual.
Daca luam in calcul faptul ca un schior de performanta incepe antrenamentele de la varsta de 7 ani, pana a ajunge sa concureze pentru o medalie olimpica investeste sute de mii de euro in pregatire.
In ceea ce priveste reversul medaliei, castigurile pe care le obtin sportivii in urma ocuparii unui loc pe podium sunt mult mai mici.
Practic, medalia Olimpica nu vine insotita si de un premiu in bani. Premii in bani dau guvernele tarilor pe care sportivii medaliati le reprezinta, insa vorbim doar de sume de zeci de mii de dolari. Foarte putini sportivi medaliati ajung sa aiba o viata lipsita de griji financiare, veniturile acestora venind in mare masura din publicitate.
Olimpiada de Iarnă din 2010 se va desfăşura în perioada 12–28 februarie 2010 în Vancouver, Canada. Sunt programate 86 de probe din următoarele 15 sporturi: patinaj artistic, patinaj viteză, short track, bob, sanie, hochei pe gheaţă, curling, schi alpin, schi acrobatic, snowboarding, schi fond, biatlon, sărituri cu schiurile, skeleton, combinată nordică.
Delegatia Romaniei va cuprinde aproximativ 32 de sportivi, insa, potrivit organizatorilor, niciunul nu este in carti pentru castigarea unei medalii.
Pe acelasi subiect: