Cat castigi daca iti tii banii la banca. Costul real al unui depozit
Cine e prevazator reuseste sa puna un ban deoparte, chiar si pe timp de criza. Si cum vremea stransului la saltea a trecut de mult, cei mai multi dintre noi se indreapta catre depozitele bancare pentru a-si pastra economiile, iar atunci cand constituim un depozit ne uitam in primul rand la dobanda. Totusi, s-ar putea ca procentul pe care il vedem afisat sa nu ajunga integral in contul nostru.
Desi 54% dintre romani au acces la sistemul bancar, economiile nu au fost prioritare in 2009, potrivit unui studiu GfK. Insa dintre cei mai strangatori, 29% au ales sa faca economii pentru zile negre, 28% pun bani deoparte pentru copii, in vreme ce 25% sunt preocupati de rezervele personale pentru batranete.
Totusi, plasamentele in lei ale populatiei au crescut in martie cu 0,9% fata de luna februarie, pana la 62 miliarde lei, potrivit BNR. Fata de martie 2009, economiile in lei ale romanilor au inregistrat un avans de 8,9%.
Asadar, observam o crestere a interesului pentru economisire. Cat de rentabile sunt in realitate depozitele, ramane de vazut. De pilda, tot in martie, Autoritatea pentru Protectia Consumatorilor a amendat opt banci pentru ca nu si-au informat corect si complet clientii cu privire la comisioanele practicate in cazul produselor de economisire.
Cel mai important lucru atunci cand semnezi contractul este sa verifici comisioanele percepute. De exemplu: comisionul de administrare, comisionul de deschidere sau de inchidere a contului, comisionul de retragere a numerarului de la casierie. Vestea buna este ca majoritatea bancilor nu percep nicio taxa pentru constituirea sau lichidarea depozitelor.
In schimb, banii pe care ii dai atunci cand scoti suma la ghiseu pot face ca tot castigul din dobanda sa se duca pe apa Sambetei, mai ales in cazul depozitelor pe termen scurt. La BRD retragerea de numerar la casierie te costa 0,5%, dar cel putin 2,5 lei, la BCR te costa 0,4%, minim 6 lei, la ghiseele Raiffeisen platesti 0,5%, minim 0,5 lei, la Alpha Bank comisionul de retragere este zero, iar la Volksbank nu te costa nimic daca ridici banii la scadenta.
Sa spunem ca depui 5.000 de lei, pe o luna, la o dobanda de 6%. Dobanda primita este de 25 de lei. Ai crede ca ai de primit 5.025 de lei, dar scazand comisionul de retragere, de 25,12 lei vei constata ca ai incasa chiar mai putin decat ai depus.
Nu uita sa calculezi si cat pierzi din scumpiri. Daca ai un depozit pe 12 luni, chiar si fara comision de retragere, la final mai trebuie sa scazi si rata inflatiei, a carei tinta stabilita de BNR pentru acest an este de 3,5%. Asadar, sa luam aceeasi suma de 5.000 de lei, cu o dobanda la termen de un an de 6,5%. La scadenta, vei incasa 325 de lei din dobanda, dar scumpirile nu te vor lasa sa te bucuri decat de 150 de lei.
Si macar de-ar fi numai atat, pentru ca apoi mai intervin si taxele catre stat. De la 1 ianuarie 2009, Guvernul a hotarat ca dobanda pentru depozite sa nu mai fie impozitata cu 16%, asa cum se intampla pana atunci. Dar a venit criza peste noi, iar statul vrea sa scoata bani din orice! Astfel, si dobanzile obtinute din depozitele bancare vor fi impozitate ca orice salariu, potrivit Memorandumului Suplimentar de Intelegere convenit de Romania cu FMI.
De asemenea, de stiut este ca depozitele sunt garantate in limita a 50.000 de euro. Daca ai depus o suma care se incadreaza in aceasta garantie, nu trebuie sa te temi ca vei pierde banii, in cazul in care banca are dificultati.
Citeste si: Top cele mai mari dobanzi la depozite in lei
Depozit, cont de economii sau cont curent? Cum e mai bine sa-ti tii banii?