Cat aloca statul pentru serviciile stomatologice
Zambim, dar nu cu toti dintii, pentru ca suntem codasii Europei la capitolul igiena dentara. Chiar si cand au probleme, cei mai multi romani ajung foarte rar la un medic dentist.Iar statul nu-i ajuta deloc pe cei care si-au platit asigurarile de sanatate.
Chiar daca prin lege unele servicii medicale stomatologice sunt gratuite, sumele alocate de casele de asigurari sunt de tot rasul: 3,5 lei pe an pacientilor din Brasov, de pilda, si aproape 6 lei, celor din Timisoara.
La Brasov, in 2010, plafonul pentru pentru servicii stomatologice este de 1 600.000 de lei. In aceste conditii, fiecarui asigurat ii revin 3,5 lei pe an. Ce pot plati cu aceasta suma? Nici macar un control de specialitate.
Te doare ingrozitor o masea. Dupa indelungi cautari, ai gasit un cabinet stomatologic care are contract cu casa si nu a epuizat suma alocata. Daca medicul iti pune un pansament calmant, iti recomanda o radiografie si ai nevoie de o extractie, ai consumat banii pe sapte ani.
Chiar si o urgenta stomatologica depaseste cu mult suma alocata anual de casa de asigurari pentru serviciile gratuite.
Un pansament calmant, de exemplu, costa 35 pana la 55 de lei in cabinetele medicale, in timp ce statul deconteaza mai putin de 6 lei.
Asa ca pacientii sunt obligati sa plateasca totul din banii lor, chiar daca sunt la zi cu asigurarile de sanatate.
Cat despre Casa de Asigurari, reprezentantii institutiei au un singur sfat: cine vrea dinti sanatosi, trebuie sa plateasca.
Un tanar de 27 ani din Cluj a apelat la o metoda disperata. A dat un anunt la mica publicitate in care spune ca-si vinde mobila ca sa faca rost de bani pentru un tratament dentar. Si la Cluj, un asigurat primeste anual putin peste trei lei de la stat, pentru servicii stomatologice gratuite.
Pe acelasi subiect: