"In majoritatea activitatilor din sectorul economic, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic fata de luna aprilie 2012, cand s-au acordat prime ocazionale (prime de Paste), sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv tichete de masa si tichete cadou) ori s-au realizat productii si incasari mai mari (functie de contracte). De asemenea, castigul salarial mediu net din luna mai 2012 a scazut ca urmare a nerealizarilor de productie, incasarilor mai mici (functie de contracte), dificultatilor financiare si lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unitati economice", se arata intr-un comunicat al INS. 

Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in industria metalurgica (11,7%), iar cele mai mai cresteri in serviciile anexe extractiei (16%). 

"In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare scaderi ale castigului salarial mediu net fata de luna aprilie, in administratie publica (-0,5%), ca urmare a acordarii in luna precedenta de sume pentru diferite sporuri ori a platii concediilor de odihna; sanatate si asistenta sociala (-0,4%), ca urmare a platii drepturilor salariale cuvenite salariatilor cu castiguri salariale mici, din unele unitati din domeniul asistentei sociale care s-au confruntat cu dificultati financiare in lunile precedente. In invatamant castigul salarial mediu net a crescut fata de luna aprilie cu 2,4% ca urmare a platii cu ora a cadrelor didactice", se mai precizeaza in comunicat. 

Comparativ cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu net a crescut cu 4,9%.

Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 103,1%.