CAS-ul pe drepturi de autor se va plati din 2011
Ministrul Muncii, Mihai Seitan, a promis, astazi, reprezentantilor patronatelor si sindicatelor din mass-media, ca obligativitatea platii CAS-ului pentru drepturile de autor si pentru contractele de colaborare va fi introdusa doar in cazul salariatilor care nu sunt angajati si cu carte de munca, masura urmand sa intre in vigoare din 2011.
Presedintele UGIR-1903, Cezar Coraci, a declarat, astazi, dupa o intalnire cu ministrul Muncii, ca discutiile pe margina introducerii CAS-ului pe drepturile de autor vor continua si ca reprezentantii mass-media au facut mai multe propuneri in acest sens ministrului.
"Modificarile trebuie sa fie mai complexe si vom avea timp un an de zile sa gasim solutii. Am explicat ministrului ca daca legislatia muncii ar fi mai flexibila si contractele pe perioada determinata s-ar putea incheia mai usor, patronii nu ar mai recurge atat de des la alte forme de contracte, pentru a nu mai plati contributii la stat", a spus Coraci.
Presedintele MediaSind, Cristian Godinac, a spus ca ministrul Seitan i-a asigurat ca plata CAS-ului va fi obligatorie doar in cazul celor care nu sunt angajati si cu carte de munca.
Membrii Cabinetului Boc au discutat in sedinta de Guvern de saptamana trecuta o nota, semnata de ministrul Mihai Seitan, prin care se propune introducerea platii CAS-ului in cazul drepturilor de autor, conventiilor civile sau al contractelor de colaborare, masura care urmeaza sa fie introdusa in noua lege a pensiilor. Seitan a explicat ca decizia a fost luata ca urmare a faptului ca o mare parte dintre cei care sunt angajati cu astfel de contracte nu sunt asigurati in sistemul de pensii, ajungand astfel la batranete asistati social. Daca initial intentia autoritatilor era ca CAS-ul sa fie introdus pentru toti cei care sunt platiti in baza unor astfel de contracte, Seitan a revenit ulterior si a explicat ca vor plati contributii doar cei care nu au si carte de munca in paralel.