Care sunt capcanele cardurilor de credit si cum sa te feresti de ele
Un card de credit este foarte tentant, mai ales cand vrei sa-ti cumperi ceva la care visezi de mult si banca te imbie cu o perioada de gratie la care ai dobanda zero! Dincolo de atractia evidenta pentru o astfel de oferta de finantare, trebuie sa fii atent sa nu ajungi la o dobanda efectiva de 30% pentru ca nu este deloc imposibil!
Oana Petrescu, vicepresedinte executiv al BCR pe retail si private banking, spune ca planul celei mai mari banci din tara nu este deloc sa se axeze pe cardurile de credit pentru ca acestea au un risc pe care consumatorii inca nu stiu sa-l gestioneze.
"Riscul pe cardul de credit este de doua ori mai mare decat cel de la creditul obisnuit. Consumatorii nu stiu sa gestioneze acest risc si sa se incadreze in limite", explica Oana Petrescu.
Chiar daca BCR nu face un pas in fata cu o oferta foarte tentanta de carduri de credit, asta nu inseamna ca alte banci gandesc la fel.
Bancile mari se asteapta in continuare ca impulsul creditarii sa vina din zona cardurilor de credit.
„Contrar asteptarilor bancilor, cererea pentru creditele de consum a continuat sa scada in trimestrul al patrulea din 2010, avand drept cauza interesul redus al populatiei pentru cardurile de credit si alte tipuri de credite”, se arata in “Sondajul privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei”, publicat de BNR.
Insa, bancile au previziuni optimiste in privinta evolutiei cererii de credite de consum, “bancile (in procent net de peste 50%) anticipand o majorare a cererii, in special pe segmentul cardurilor de credit”, mai spune sondajul publicat de BNR.
Capcanele cardurilor de credit
1. Dincolo de avantajul de a amana pe o perioada de pana la doua luni cat dureaza asa-numita perioada de gratie plata cumparaturilor, trebuie sa stii ca daca nu respecti conditiile cat de strict este nevoie vei plati o dobanda usturatoare.
2. De regula, clientii merg pe rambursarea sumei minime, incurajati si de banci sau institutiile financiare nebancare creditoare, si ajung astfel sa achite super-dobanzi pentru restul sumei.
3. Unele banci limiteaza perioada de gratie doar asupra banilor cheltuiti la cumparaturi in magazine si daca scoti bani de la ATM platesti super-dobanda chiar din prima zi! Fii foarte atent la conditii!
4. Mai mult, la ATM poti sa ai un comision "neobisnuit" la retragerea de numerar. Unoeri, comisioanele ajung la procente din suma extrasa pluso taxa unica.
5. In plus, mai ai si o taxa anuala de gestiune cont card, care de regula este mult mai mare decat cea de la un card obisnuit.
6. Daca faci plati in alta moneda decat cea in care este emis cardul, poti sa achiti un comision de conversie valutara destul de usturator si el.
Pe acelasi subiect: