Tara care are parte de crestere minune, cand economia globala “arde”
In timp ce multe economii sar in aer, in Indonezia lucrurile stau cum nu se poate mai bine. Anul trecut, ritmul de crestere al economiei acestei tari a fost cel mai rapid de cand criza datoriilor suverane europene si-a pus amprenta pe Asia.
Conform Biroului de Statistica din Jakarta, produsul intern brut al Indoneziei a crescut cu 6,46% in 2011, fata de 6,2 procente in anul 2010.
Indonezia si-a redobandit calificativul pentru investitii din partea agentiilor de rating Moody`s si Fitch, datorita stimularii in domeniul transporturilor si al serviciilor publice. Iar moneda s-a apreciat cu 1% fata de dolar. Tranzactionarea rupiei a inregistrat o usoara schimbare, atingand 8,988 pentru un dolar la preturile bancilor locale, arata Bloomberg.
Cea mai mare economie din sud-estul Asiei a depasit performantele tarilor vecine, inclusiv pe cele din Thailanda si Filipine.
“Indonezia va continua sa iasa in evidenta in Asia” a afirmat Chua Hak Bin, economist la Bank of America Merrill Lynch. In 2012, cresterea economica a tarii va incetini, cel mai probabil la aproximativ 6%, din cauza cererii externe slabe.
“Totusi, cheltuielile de consum, investitiile straine si imbunatatirea infrastructurii vor sustine in continuare cresterea”, a mai spus Hak Bin.
Castiguri investitionale
Cresterea economica a Indoneziei de anul trecut a fost cea mai insemnata din anul 1996 pana in prezent, conform FMI. Economia de 707 miliarde de dolari s-a dezvoltat cu mai mult de 6% pentru cinci trimestre consecutive, in ciuda cererii globale in scadere care a afectat Asia.
Cat despre celelalte tari, Coreea de Sud a avut in trimestrul IV cea mai mica crestere din ultimii doi ani, iar pentru China a fost cel mai slab din ultimele zece.
Produsul intern brut al Filipine a crescut cu 3,7 % in ultimul trimestru din 2011 fata de aceeasi perioada din 2010, in timp ce Thailanda a avut o crestere de 3,5 procente. Economia din Singapore a iesit si ea pe minus.
Presedintele Indoneziei, Susilo Bambang Yudhoyono, intentioneaza sa creasca cheltuielile guvernamentale cu 19%, pana la 19 miliarde de dolari. Banii sunt destinati imbunatatirii infrastructurii, precum si constructiei de cai ferate, drumuri si aeroporturi. Parlamentul indonezian a aprobat in decembrie un proiect de lege prin care permite presedintelui sa demareze proiectele.
Investitiile din ultimele trei luni ale anului 2011 au crescut cu 19 procente fata de anul precedent, arata Consiliul Coordonator pentru Investitii. Per total, anul trecut au crescut cu 21% fata de 2010.
De exemplu, compania Suzuki, al treilea cel mai mare producator de masini din Indonezia, va cheltui 782 de milioane de dolari pentru a creste capacitatile de productie din sud-estul Asiei. Compania isi propune si deschiderea unei noi fabrici de motoare.
Fundamente solide
“Indonezia are fundamente economice bune,” este de parere Davy Tuilan, director al Suzuki-Jakarta.
Decidentii din Indonezia au anuntat ca sunt pregatiti sa sustina economia tarii cu stimulente monetare si fiscale, avand in vedere ca datoriile suverane din Europa ameninta dezvoltarea economica globala si cererea de exporturi asiatice.
Banca Indoneziei a mentinut rata de referinta neschimbata in ianuarie, pentru a doua luna consecutiva, dupa reducerile din octombrie si noiembrie. Guvernul a anuntat din luna septembrie ca pregateste un pachet de stimulente, iar Bambang Brodjonegoro, directorul de politici fiscale din cadrul Ministerului de Finante, a spus luna trecuta ca va creste cheltuielile pentru a atenua impactul unei incetiniri economice globale.
Banca centrala va pastra rata de referinta la un minim record de 6%, conform unui studiu Bloomberg.