Bugetul, pagubit cu peste 1 miliard de euro, in 2013. Banii din taxe, impozite si contributii au avut un dusman de temut: statul. In Romania, subventiile se acorda si mortilor
Institutia care a controlat administratia romaneasca a constatat nereguli serioase, inclusiv la Guvern si la Ministerul Finantelor. Iar la unele companii de stat a fost o adevarata fiesta. Tarom, de exemplu, cu pierderi anuale de zeci de milioane de euro, a cheltuit doua sute de mii de lei pentru petreceri.
Curtea de Conturi spune ca in 2013 Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului a fost umflat de cinci ori, de la 200 de milioane de lei cat era initial, la peste un miliard de lei prin cele doua rectificari bugetare. Cel mai grav este insa ca fondul de rezerva nu a fost utilizat in scopul pentru care a fost creat si a functionat practic ca un buget paralel fara controlul Parlamentului.
Romania este in mare intarziere la atragerea fondurilor europene, iar o parte din vina este chiar la Ministerul Finantelor.
Si la Finante, Curtea de Conturi a gasit nereguli si inca undele foarte grave. La programele cu finantare europeana in 2013, angajatii ministerului ar fi uitat sa ceara rambursarea de la Comisia Europeana a peste 2 miliarde de lei.
Banii reprezinta jumatate din fondurile cheltuite de stat si care ar fi trebuit rambursate Romaniei de Bruxelles.
Banii adunati din taxe, impozite si contributii au avut in 2013 un dusman de temut: statul roman, asta spune Curtea de Conturi. Aproape 1,2 miliarde de lei au ramas la firmele intrate in insolventa, alte 200 de milioane cheltuiti fara respectarea legii, sute de milioane date ilegal pe salarii, sporuri si premii pentru functionari si directorii lor.
De multe ori, autoritatile platesc fara sa verifice tot ce li se cere. Locuitorii din Delta Dunarii au dreptul la subventii de 50% din energia electrica consumata. Doar ca in 2013 Departamentul pentru Energie a acordat aceste subventii chiar si unor morti.
Si companiile de stat cheltuiesc anapoda. TAROM de exemplu a tocat peste 200.000 lei pentru organizarea de "zile festive", desi compania a avut pierderi de 130 de milioane de lei in acelasi an.