BNR va include economiile din taierea salariilor cu 25% in cota de 80% din profit varsata la buget
Suma rezultata in urma reducerii cu 25% a salariilor angajatilor BNR va fi inregistrata ca profit si va ajunge la bugetul de stat prin transferul a 80% din profitul pe anul in curs al bancii centrale, conform legislatiei in vigoare, au declarat surse din Ministerul Finantelor, citate de Mediafax.
"Taierea cu 25% salariilor va conduce la scaderea cheltuielilor cu personalul si la cresterea, in consecinta, a veniturilor in bugetul BNR si, automat, se va inregistra o crestere a profitului. Avand in vedere ca legislatia actuala prevede transferul a maximum 80% din profitul anual al bancii centrale, suma provenita in urma reducerii salariale se va regasi in acest transfer. Aceasta este modalitatea pe care BNR si Ministerul Finantelor au convenit-o pentru evitarea incalcarii prevederilor bancare europene", au spus sursele citate.
Angajatii BNR vor avea in continuare salariile reduse cu 25%, dupa ce Guvernul a modificat legea prin care au fost taiate, astfel incat reducerea sa se constituie fond in bugetul BNR, iar banca centrala sa vireze ulterior acest fond la buget, benevol, declarasera anterior surse guvernamentale.
Guvernul a discutat, luni, o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii prin care au fost reduse cu 25% salariile angajatilor BNR, impreuna cu remuneratiile din sectorul public, pentru a evita astfel sanctiuni din partea Comisiei Europene.
"Economiile din aceste reduceri se vor constitui fond la bugetul bancii centrale, iar BNR va varsa benevol acest fond la bugetul de stat", au declarat sursele citate.
Aceleasi surse au relatat ca, in cadrul sedintei de Guvern, premierul Emil Boc l-a intrebat pe ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, daca BNR "va returna banii la buget", iar ministrul de resort a raspuns afirmativ.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a confirmat, dupa sedinta Executivului, ca salariatii BNR vor avea in continuare salariile diminuate cu 25% si a afirmat ca economiile vor ramane la dispozitia BNR.
"Guvernul a decis ca salariile angajatilor din BNR sa ramana in continuare diminuate cu 25%, insa sumele care rezulta de pe urma aplicarii acestei diminuari nu vor mai ajunge la bugetul de stat ci vor ramane la dispozitia BNR, urmand sa fie destinate majorarii rezervelor statutare ale bancii. Vor ramane la dispozitia BNR, de asemenea, sumele rezultate din reducerea salariilor angajatilor BNR care nu au fost virate catre bugetul de stat pana la momentul intrarii in vigoare a acestei Ordonante de urgenta care a fost adoptata astazi", a afirmat Muntean.
Banca Centrala Europeana (BCE) a emis un aviz cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta de modificare a legii care include scaderea salariilor angajatilor din BNR astfel incat sumele economisite sa ramana in conturile bancii, subliniind ca nu se rezolva problema autonomiei bancii centrale.
Ministerul Finantelor Publice a solicitat BCE punctul de vedere cu privire la un proiect de ordonanta de urgenta a guvernului de modificare a legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, care prevede mentinerea reducerii salariilor angajatilor BNR cu 25%, dar cu pastrarea sumelor astfel economisite la banca centrala, nu virarea acestora la bugetul de stat.
Potrivit avizului BCE, Guvernul trebuie sa returneze BNR banii primiti la bugetul de stat ca urmare a reducerii salariilor angajatilor bancii centrale cu 25%, incepand cu 1 iulie, pentru a evita incalcarea unor prevederi ale Tratatului Uniunii Europene.
Pe acelasi subiect: