BNR sta cu ochii pe bancile grecesti din Romania. Le cere saptamanal situatiile financiare
Banca Nationala a Romaniei a luat masuri preventive, de monitorizare atenta a subsidiarelor bancilor elene, care raporteaza saptamanal situatiile financiare, a declarat prim-viceguvernatorul bancii centrale, Florin Georgescu. El a explicat ca BNR are un plan de reactie legat de situatia din Grecia, care cuprinde masuri aplicate gradual, "intr-un dozaj adecvat" in functie de fiecare banca cu capital grecesc din Romania.
"Banca Nationala a luat masuri preventive, de monitorizare atenta prin raportari saptamanale a bancilor respective (grecesti - n.r.) in ceea ce priveste principalii parametri care reflecta situtia lor financiara, iar rezultatele acestor raportari au reliefat ca sunt solide din punct de vedere financiar", a spus Georgescu, citat de Mediafax.
Oficialul bancii centrale a adaugat ca bancile elene sunt bine capitalizate in prezent, cu o rata a solvabilitatii de 15,7%, cu un punct procentual peste media sistemului bancar.
"Pozitia de lichiditate a bancilor grecesti se prezinta in termeni confortabili, iar faptul ca detin inclusiv un portofoliu de titluri de stat le confera posibilitatea de a accesa fonduri de la BNR prin instrumentele cunoscute. Nu in ultimul rand faptul ca au o solvabilitate foarte buna le face eligible ca atunci cand va fi necesar Banca Nationala a Romaniei sa intervina cu instrumentele necesare pentru sustinerea lichiditatilor respective", a afirmat Georgescu.
Jurnalistii de la Financial Times scriau insa ieri, citand un raport al bancii japoneze Nomura, ca subsidiarele grecesti din Romania finanteaza deja bancile-mama de la Atena, iar scoaterea banilor din tara ar putea impinge autoritatile de la Bucuresti sa acceseze banii din acordul de precautie cu FMI.
Georgescu a mai spus ca masurile la care face referire vor fi aplicate doar daca unele banci elene nu vor mai fi capabile sa sustina subsidiarele din Romania, ceea ce nu este cazul in prezent.
Subsidiarele institutiilor de credit elene Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (Bancpost) se afla printre cele mai mari zece banci din Romania. In piata mai activeaza patru institutii de credit mai mici, respectiv Banca Romaneasca (National Bank of Greece), Piraeus, ATEbank si Emporiki (detinuta de Credit Agricole).
Agentia de evaluare Standard & Poor's (S&P) a retrogradat ratingurile National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank (EFG), Alpha Bank si Piraeus Bank, cu trei trepte, la "CCC", categoria "extrem de speculativ", dupa o decizie similara privind Grecia. Statul elen are, in prezent, cel mai slab rating de tara din lume, sub Pakistan.
Pe acelasi subiect: