Isarescu: Inflatia ramane negativa pana in luna iulie. Reacutizarea crizei din Grecia si Brexitul, riscuri in plus pentru economie
Mugur Isarescu, BNR
Inflatia ramane in teritoriu negativ pana in luna iulie a acestui an si va reveni in intervalul din jurul tintei stationare, de 2,5%, la finele orizontului de prognoza, a declarat joi guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
"In sedinta de astazi, Consiliul de Administratie al BNR a analizat si aprobat Raportul asupra inflatiei, editia mai 2016. Raportul prezinta noua prognoza trimestriala, care anticipeaza prelungirea valorilor negative ale ratei anuale a inflatiei pana in luna iulie 2016, ca urmare a manifestarii efectelor tranzitorii ale reducerii cotei TVA si ale altor impozite indirecte, precum si a scaderii unor preturi administrate (energie). Scenariul de baza prevede o revenire graduala a inflatiei in interiorul intervalului asociat tintei si plasarea in palierul superior al acestuia la finele orizontului de prognoza (opt trimestre - n.r.)", a explicat Isarescu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, riscurile asociate proiectiei sunt generate de surse atat interne cat si externe, in conditiile unor incertitudini ridicate.
La capitolul riscuri externe, guvernatorul a mentionat sporirea temerilor legate de cresterea economica globala, reacutizarea situatiei din Grecia si apropierea referendumului din Marea Britanie. "Acestor incertitudini li se adauga cele legate de volatilitatea pietelor financiare, tensiunile geopolitice, divergenta intre conduitele politicilor monetare ale principalelor banci centrale ale lumii si evolutia pretului petrolului", a subliniat Isarescu.
Pe plan intern, riscurile asupra inflatiei sunt reprezentate, in opinia guvernatorului BNR, de politica fiscala si de venituri, precum si de efectele adverse generate de modificari ale legislatiei in domeniul financiar.
Romania a consemnat, in luna martie 2016 comparativ cu luna martie 2015, cea mai mare inflatie negativa in randul celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu o rata de minus 2,4%, fata de cea de minus 2,1% inregistrata in februarie, arata datele publicate de Oficiul European de Statistica (Eurostat).
Tinta de inflatie a Bancii Centrale pentru 2016 este de 2,5% +/-1 punct procentual. BNR a modificat la 1,4% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de prognoza anterioara, de 1,1%, conform datelor prezentate in luna februarie de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a mentinut, in prognoza de iarna 2016, proiectia privind inflatia la finele acestui an la 1,8% si pentru anul viitor la 2,5%, estimarile fiind similare celor din prognoza de toamna publicata la finalul lunii noiembrie 2015.
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis, joi, mentinerea dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si pastrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale institutiilor de credit, se arata intr-un comunicat al bancii centrale. De asemenea, CA al BNR a decis gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar.
Dobanda de politica monetara este nemodificata din luna mai a anului trecut.
Mai multe despre:
#BNR#dobanda de politica monetara
Pe acelasi subiect: