BNR a mentinut dobanda de politica monetara la 1,75% si rezervele minime obligatorii
Mugur Isarescu
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a mentinut, luni, rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si nu a modificat nivelurile rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta, aflate in prezent la nivelul de 8%.
In comunicatul emis dupa sedinta de politica monetara, BNR a reiterat "gestionarea adecvata" a lichiditatii din sistemul bancar.
Analistii se asteptau ca banca centrala sa mentina rata dobanzii si rezervele minime, dupa ce, la sedinta anterioara din 5 mai, consiliul de administratie al BNR a luat prima decizie importanta de politica monetara din 2017, reducand rata RMO pentru pasivele in valuta de la 10% la 8%, ceea ce a insemnat eliberarea catre banci a circa 500 de milioane de euro.
Pana in 5 mai, ultima taiere pe care a operat-o BNR a avut loc in 30 septembrie 2016, cand a redus RMO - reprezentand sumele pe care bancile sunt obligate sa le depuna la BNR in fiecare luna ca procent din resursele atrase - la pasivele in valuta de la 12% la 10%.
Dobanda de politica monetara a fost diminuata ultima data in luna mai 2015, cu 0,25 puncte, de la 2% la 1,75%, nivel minim istoric. Tot atunci au fost reduse si ratele RMO pentru pasivele in lei cu doua puncte procentuale, de la 10% la 8%.
Banca centrala imprumuta bancile care au nevoie de lichiditati la dobanda-cheie de 1,75% pe an, prin licitatii repo, iar coridorul simetric la care se situeaza dobanzile facilitatilor permanente este de +/-1,5%.
Astfel, bancile cu exces de lichiditati primesc pentru depozitele tinute la BNR o dobanda de 0,25% pe an, iar pentru finantarea prin intermediul facilitatii de credit (credit Lombard), bancile platesc Bancii Nationale o dobanda de 3,25% pe an.
Mai multe despre:
#BNR#dobanda de politica monetara
Pe acelasi subiect: