Isarescu: Revenirea inflatiei ar putea insemna o inasprire a politicii monetare in Romania mai devreme decat se estima
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, vede o inasprire a politicii monetare mai devreme decat s-a preconizat anterior, in conditiile in care inflatia a revenit dupa prima scadere a preturilor de consum de la caderea comunismului, transmite Bloomberg.
Majorarea cererii interne a stimulat ritmul de crestere al economiei Romaniei, unul dintre cele mai rapide din Uniunea Europeana, si ar putea compensa complet efectele deflationiste ale celor mai recente reduceri de taxe adoptate de Guvern, a afirmat Mugur Isarescu, intr-un interviu pentru Bloomberg.
Primul raspuns al BNR la revenirea preturilor de consum va viza ingustarea coridorului de dobanda folosit pentru gestionarea lichiditatilor, si acest lucru s-ar putea intampla anul acesta, a explicat seful BNR.
"Intentionam sa reactionam mai rapid, dar nu prin modificarea dobanzii de politica monetara. Dupa modificarea coridorului de dobanda, poate va urma dobanda de politica monetara", a explicat guvernatorul.
In prezent, BNR se confrunta pe de o parte cu efectul a ceea ce el numeste declinul temporar al preturilor, determinat de reducerea TVA, care ar putea face dificila atingerea obiectivelor institutiei anul viitor, iar pe de alta parte cu provocarile legate de alegerile generale programate anul acesta si amenintarile privind supraincalzirea economiei din cauza politicii fiscale a Guvernului.
Leul a depasit evolutia altor monede din state in curs de dezvoltare, afectate de incetinirea economiei chineze si recesiunile din Rusia si Brazilia. S-a apreciat cu 1,1% fata de euro in 2016, a treia cea mai buna performanta din indicele Bloomberg care analizeaza evolutia a 24 de monede din economiile emergente, dar vin spatele forintului maghiar.
Moneda Romaniei se tranzactioneaza "mai mult sau mai putin" la valoarea corecta, sustine Isarescu. Ca parte a eforturilor de a adera la zona euro pana in 2019, BNR s-a angajat sa relaxeze cerintele privind rezervele bancilor la nivelul din UE, insa urmatoarea runda a reducerilor ar putea fi amanata pana in 2017 din cauza politicii fiscale mai relaxate inaintea alegerilor.
"Nu as putea spune de exemplu ca este obligatoriu sa avem o noua fereastra de oportunitate anul acesta", pentru a reduce rezervele, a declarat guvernatorul BNR.
Cresterea economiei Romaniei a accelerat in T4 din 2015 la 3,7%, de la 3,6% in precedentele trei luni.
BNR a modificat recent la 1,4% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an, in crestere cu 0,3 puncte procentuale fata de previziunea anterioara, de 1,1%.
Pentru 2017, Banca Nationala a prognozat o inflatie de 3,4%, la finele anului.
Indicele preturilor de consum a fost de -2,1% in luna ianuarie 2016 comparativ cu ianuarie 2015 si inflatia va incepe sa creasca dupa a doua jumatate a anului, estimeaza BNR.
Cresterea inflatiei si majorarea consumului au provocat temeri privind supraincalzirea economiei. Desi acest scenariu nu se va materializa probabil anul acesta, este o posibilitate in 2017, a declarat Isarescu. PIB-ul ar putea creste in 2016 cu peste 4%, conform guvernatorului, care nu a facut estimari dincolo de acest an.
Cheltuielile guvernamentale, care au depasit 2% din PIB in decembrie, au creat "o provocare reala" pentru autoritati, a precizat seful BNR.
In prezent, Banca Centrala este in favoarea altor instrumente decat operatiunile reverse-repo pentru a absoarbe lichiditatile in exces aparute in timpul ultimelor doua luni, a explicat guvernatorul BNR.
O alta problema care ar putea afecta stabilitatea bancilor este proiectul legii privind darea in plata. Isarescu si-a exprimat speranta ca acest proiect va fi amendat pentru a beneficia de el doar cei care se confrunta cu dificultati la achitarea imprumuturilor ipotecare, iar impactul asupra creditarii va fi limitat.