Bloomberg: BCE trebuie sa isi deschida "camera secretelor"
Banca Centrala Europeana (BCE) are mai multa putere decat oricand in istoria sa de 14 ani, dar daca vrea sa o foloseasca responsabil trebuie sa fie mult mai deschisa fata de oamenii carora vrea sa le asigure bunastarea, potrivit unui editorial Bloomberg.
Datorita rolului major avut in combaterea crizei datoriilor suverane din zona euro, BCE este pe cale sa preia prerogative mult mai vaste decat pana acum. Institutia a devenit un furnizor de credite de ultima instanta, sustinand guvernele in lupta cu scepticismul pietelor financiare, si in curand va supraveghea intregul sistem bancar din zona euro.
Toate acestea vin pe langa rolul obisnuit al BCE de stabilire a politicii monetare pentru cele 17 tari care folosesc moneda unica, noteaza Bloomberg, preluata de Mediafax.
In acelasi timp, BCE ofera mai putine informatii publicului decat institutiile similare din Statele Unite si Marea Britanie. Ca si aceste banci centrale, BCE anunta deciziile de politica monetara, organizeaza conferinte de presa regulate si participa la audieri in Parlamentul European.
BCE pastreaza secret ceea ce discuta cei 23 de membri ai consiliului guvernatorilor in spatele usilor inchise, intrucat
regulamentul institutiei nu o obliga sa divulge cine si cum a votat. Mai mult, institutia va publica minutele sedintelor de politica monetara peste 30 de ani dupa ce au avut loc. Asta inseamna ca discutiile de la prima reuniune a BCE nu vor deveni publice inainte de 2028.
Abordarea BCE in domeniul transparentei limiteaza efectul politicilor sale. Daca analistii traderii, politicienii, oamenii de afaceri, populatia si presa nu cunosc procesul decizional din institutie, nu pot fi siguri ca banca analizeaza toate fatetele problemelor. In lipsa unei discutii deschise si oneste, sefii de companii si traderii nu vor sti unde se indreapta dobanzile, avand in vedere perspectiva economiei, iar politica monetara nu va avea efectul dorit in piata.
Cel mai rau este ca lipsa de transparenta priveaza BCE de credibilitatea si legitimitatea necesatra unei banci centrale moderne, se arata in articol.
Alte banci centrale au avut nevoie de mai multe decenii pentru a ajunge la opinia ca transparenta este buna. In anii ’90,
Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite nu dezvaluia nici macar tinta dobanzii pe termen scurt, considerand ca lipsa de informatie va duce la mai multe tranzactii. Conducerea Fed considera totodata ca ambiguitatea face mai usoara schimbarea politicilor.
In prezent, Fed publica minute la trei saptamani dupa fiecare sedinta de politica monetara, iar presedintele institutiei, Ben Bernanke, ofera mai multe informatii referitoare la evolutia viitoare a dobanzilor. Aceasta strategie a ajutat la evitarea unor surprize nedorite.
BCE ar trebui sa urmeze exemplul Fed si sa publice minutele sedintelor la trei saptamani, sau chiar la doua dupa ce au avut loc, asa cum procedeaza banca Angliei. Ar trebui totodata ca BCE sa publice rezumate ale discutiilor, preferabil cu votul fiecarui membru.
Ideal ar fi ca atat Fed cat si BCE sa publice stenogramele sedintelor, analize ale membrilor, modele economice si estimari care sa le sustina deciziile, fara sa astepte cinci ani, ca in prezent.
O banca centrala lipsita de transparenta nu poate fi raspunzatoare pentru deciziile ei si risca sa isi piarda independenta, cruciala pentru misiunea ei, conchide articolul.
Pe acelasi subiect: