BCR reduce dobanzile la creditele de nevoi personale si la depozitele in lei, ca urmare a scaderii dobanzii cheie de catre BNR
Banca Comerciala Romana (BCR) reduce, de la 1 septembrie, dobanzile fixe pentru creditele de nevoi personale in lei cu si fara garantie ipotecara, cu pana la 3,4 puncte procentuale, respectiv un punct procentual, si pentru depozitele la termen in lei cu 0,25-0,5 puncte, a anuntat joi banca.
"Vrem sa acordam credite. Avem suficienta lichiditate si suntem pregatiti sa sustinem revenirea creditarii si economia per ansamblu atat prin credite negarantate, cat si garantate", a declarat, intr-un comunicat, Andrew Gerber, director produse retail in cadrul BCR.
Pentru creditele de consum garantate cu ipoteca, dobanzile pornesc in prezent de la 8,9% pe an pentru clientii care au salariul virat intr-un cont BCR si de la 9,1% pe an pentru clientii standard, dobanzile fiind fixe pe primii cinci ani, iar nivelul poate fi mai mare cu pana la un punct procentual, in functie de scoringul clientului. Noile dobanzi de la 1 septembrie vor porni de la 7% pe an.
In cazul imprumuturilor negarantate, dobanzile pleaca acum de la 12,5% pe an si pot ajunge la un nivel maxim de 18,9%, in functie de situatia clientului. Noile rate de dobanda vor incepe de la 12%.
Banca reduce totodata dobanzile pentru depozitele la termen in lei cu 0,25-0,5 puncte procentuale, urmand sa se situeze intre 3% si 4,25% pe an, in functie de maturitatea depozitului.
Reducerea este aplicata in contextul scaderii dobanzii de politica monetara a BNR, care a determinat coborarea dobanzilor pe piata bancara si a randamentelor titlurilor de stat.
"Avand in vedere resursele masive de depozite in lei ale BCR si oportunitatile de a plasa aceste lichiditati, decizia noastra reflecta conditiile actuale ale pietei. Preconizam ca piata se va alinia la acest nivel. Ne concentram in continuare sa atragem resurse si sa le plasam in credite la conditii cat mai avantajoase pentru clientii nostri", a adaugat Gerber.
Consiliul de Administratie al BNR a decis la inceputul lunii august sa reduca rata dobanzii de politica monetara, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an, dupa ce nivelul fusese redus si in iulie, de la 5,25% pe an.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, si-a exprimat speranta la acel moment ca decizia bancii centrale sa se reflecte in scaderea ratelor la creditele in lei intr-o perioada cat mai scurta, poate chiar din septembrie.
Pe acelasi subiect: