BCR: Dobanzile la creditele in lei cu risc scazut ar putea cobori sub 6%
Dobanzile pentru creditele in lei cu risc scazut ar putea cobori sub 6%, la un nivel apropiat de cele pentru euro. Imprumuturile in moneda nationala vor reprezenta in 1-2 ani peste jumatate din creditul neguvernamental, de la o pondere de circa 37% la primul semestru, estimeaza BCR.
"Relaxarea politicii monetare va continua in 2014, iar daca adaugam posibila restrangere a stimulilor monetari generosi furnizati pietei de catre bancile centrale, vedem ca viitorul creditarii este in moneda nationala. Ieftinirea creditului in lei va continua si am putea vedea dobanzi sub nivelul de 6% pentru creditele cu risc scazut, foarte apropiate de cele in euro. Estimam ca intr-un orizont de 1-2 ani ponderea creditelor in lei va depasi 50% din totalul creditului neguvernamental", a declarat, intr-un comunicat, analistul sef al BCR, Eugen Sinca.
Analistii bancii apreciaza ca tendinta sustinuta de scaderea dobanzii de politica monetara se va reflecta in dobanzile interbancare, iar cotatia indicelui Robor la 3 luni se va consolida sub nivelul de 4%.
Consiliul de Administratie al BNR a redus, pe 5 august, rata dobanzii de politica monetara, de la 5% la nivelul minim record de 4,5% pe an. Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat atunci ca banca centrala va face tot posibilul, prin instrumentele pe care le are la dispozitie, ca dobanzile la creditele in lei sa ajunga cat mai aproape de cele la imprumuturile in valuta, astfel incat clientii sa prefere finantarea in lei, fara riscul cursului valutar.
Creditul neguvernamental in lei a crescut in primul semestru cu 2,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 84,29 miliarde lei, avand o pondere de 37,6% in totalul creditului neguvernamental, de aproape 224,16 miliarde lei.
BCR acorda finantari preponderent in lei incepand de anul trecut pentru creditele imobiliare si cele prin programul Prima Casa, care va garanta in continuare numai finantari in lei.
"Numarul solicitarilor de credite pentru investitii imobiliare in lei este in crestere, pentru ca tot mai multi clienti opteaza pentru protectie maxima impotriva fluctuatiilor cursului de schimb", a afirmat Andrew Gerber, director de management al produselor retail in cadrul BCR.
Pentru programul Prima Casa, reprezentantii bancii sfatuiesc persoanele care vor sa-si achizitioneze o locuinta sa negocieze cu vanzatorul pretul acesteia in moneda nationala.