Romania ar putea ramane fara bani de pensii si salarii. Basescu: "Daca fluxurile de capital oferite de bancile mama s-ar micsora, nu am mai putea finanta bugetul de cheltuieli de anul acesta"
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Romania ar fi "intr-o dificultate foarte mare" daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora. Seful statului a explicat ca nu s-ar mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta. Seful statului a mai spus ca Romania doreste "o formula de garantie", la Consiliul European, ca bancile din zona euro nu isi vor retrage fluxurile de capital din filialele din Romania si celelalte state din zona non-euro.
El a explicat ca, daca fluxurile de capital din Romania ale bancilor mama vor fi limitate, tara noastra va avea dificultati, in 2012, in ceea ce priveste obtinerea de imprumuturi interne pentru finantarea deficitului din sistemul de pensii, de sanatate si pentru programele sociale.
"Nu am pretentia ca lucrul acesta sa fie inteles si cu atat mai putin sustinut de mass-media din Romania. Insa vreau sa aduc cateva cifre care, poate, daca ajung corect la populatie, se intelege mai bine situatia in care ne aflam", a spus Basescu, scrie Mediafax.
El a aratat ca Romania a imprumutat in 2011 de pe piata bancara interna 56 miliarde RON, echivalentul a 13,2 miliarde euro, carora li s-au adaugat alte doua miliarde euro imprumutate de pe piata externa.
"Daca fluxurile de capital oferite de bancile mama spre a fi utilizate la bancile lor din Romania s-ar micsora, Romania ar fi intr-o dificultate foarte mare, adica nu am mai putea finanta nici macar bugetul de cheltuieli de anul acesta. De aceea, noi sustinem ca in procesul de capitalizare a bancilor din zona euro sa se tina cont si de nevoia de a se mentine fluxurile de capital catre filialele acestor banci din zona euro, filiale aflate in zona non-euro", a afirmat Basescu.
Presedintele a explicat totodata ca mesajul lui legat de nevoia de a privi cu prudenta bugetul poate fi mai bine inteles daca se tine cont de faptul ca, in situatia unui deficit bugetar de 3% din PIB in 2012, Romania ar trebui sa imprumute de pe piata interna 71,6 miliarde de lei, adica 16,7 miliarde euro, plus alte doua miliarde de euro de pe pietele externe.
"In aceasta situatie, nu suntem intr-o pozitie foarte favorabila la Consiliu, sa spunem: «cereti bancilor din zona euro sa mareasca fluxuruile de capital catre Romania»", a spus el.
"Obiectivul nostru este sa se mentina fluxurile de capital catre Romania si, probabil, formula pe care am convenit-o ieri cu comisarul Barroso va trebui extinsa pentru toate statele emergente din UE, cum sunt Polonia, Ungaria", a precizat presedintele.
El a aratat ca spera ca la Consiliul European cele 17 state din zona euro sa fie convinse de necesitatea introducerii acestei obligatii in procesul de capitalizare a bancilor.
"Nu as vrea ca denigratorii de profesie sa speculeze informatia relativ eliptica, de fapt, daca ar trebui sa fac un comenatriu consistent, nu cred ca ar fi util populatiei, dar ar putea sa ma scuteasca de criticile celor care cred ca e mai important sa vorbesti despre cum sa pictam, cum sa desenam, ca sa nu te eticheteze intr-un fel sau altul..." a spus Basescu.
Presedintele a subliniat ca riscurile la adresa stabilitatii financiare a Romaniei in 2012 sunt multiple si a oferit un exemplu. El a aratat ca, daca se ajunge la formula restructurarii datoriei Greciei, prin asumarea a 20, 40 sau 60% de catre bancile care au finantat Guvernul elen, banci franceze, italiene si grecesti, acestea ar putea dori, in faza initiala, sa se retraga de pe unele piete cum este cea a Romaniei pentru a-si acoperi nevoia de capital.
"Din aceste considerente am apreciat necesara o pozitie limpede a Romaniei, pentru a ne putea asigura necesarul de finantare pentru anul viitor", a continuat presedintele.
El a mai aratat ca in joc nu este doar finantarea Guvernului, ci si cea a sectorului privat, in conditiile in care expunerea in Romania a bancilor din zona euro este de 40 de miliarde de euro.
Pe acelasi subiect: