Bancherii nu renunta la profit. Ca sa-si pastreze veniturile, bancile au scumpit creditele
Bancherii cauta sa isi rotunjeasca veniturile din marjele de dobanda - ecartul dintre dobanzile percepute la credite si cele platite la depozite - in conditiile in care presiunea creditelor neperformante asupra bilanturilor ramane ridicata, scrie Ziarul Financiar.
Creditele in lei pentru populatie si firme s-au scumpit in octombrie pentru a treia luna consecutiv, iar dobanzile medii au ajuns la 12,8% si respectiv 10,1% pe an, in timp ce bonficatiile la depozite au ramas practic neschimbate, arata datele BNR.
Bancherii incearca sa obtina venituri mai mari din dobanzi pentru a acoperi cheltuielile cu provizioanele si pentru a-si diminua pierderile, astfel ca marja de castig pe segmentul populatiei a urcat cu mai mult de un punct procentual din luna iunie incoace si a ajuns la 6,3 puncte procentuale.
La companii, marja de castig la lei a urcat cu mai mult de 0,6 puncte procentuale in acelasi interval de timp, pana la 4,5 puncte procentuale.
"Bancile au crescut marjele de dobanda pentru ca au pierderi si cheltuieli mari cu provizioanele de risc si cauta o solutie pentru a-si majora veniturile. S-ar putea insa ca aceasta solutie sa nu fie de durata pentru ca in ultima vreme au inceput sa creasca si dobanzile la depozite, iar marjele s-ar putea sa se ingusteze", comenteaza analistul financiar Aurelian Dochia.
Cresterea dobanzilor la credite se datoreaza exclusiv marjelor mai mari aplicate de banci peste costurile proprii de finantare, in contextul in care indicatorul Robor (dobanda medie la care se imprumuta intre ele cele mai mari banci locale) nu a inregistrat fluctuatii majore in luna octombrie.
Pe acelasi subiect: