Banca Ungariei a majorat dobanda de politica monetara la cel mai ridicat nivel din UE
Banca centrala a Ungariei a majorat, marti, dobanda de politica monetara de la 6,5% la 7%, desi aceasta era deja cea mai ridicata din UE, decizia urmand suspendarii discutiilor pentru un ajutor financiar cu FMI, situatie care ameninta sa puna presiune asupra preturilor activelor pe piata locala.
Cresterea dobanzii, care urmeaza unei decizii similare in noiembrie, a fost anticipata de majoritatea analistilor consultati de Bloomberg.
"Blocarea discutiilor informale va conduce la rezultate mai slabe ale activelor pe piata ungara in ultimele saptamani din decembrie", a afirmat intr-o nota publicata inainte de decizia bancii centrale Eszter Gargyan, analist la Citigroup Budapesta.
Forintul s-a apreciat cu 0,9%, la 300,45 forinti pe euro, pana la 14:03 ora Budapestei. In a doua jumatate a anului, moneda Ungariei a pierdut 12%, cea mai slaba evolutie din peste 170 de monede analizate de Bloomberg.
La precedenta decizie de politica monetara, din noiembrie, banca centrala a pus accentul pe inrautatirea perceptiei riscului si pe impactul inflationist al unui forint mai slab. Inflatia s-a accelerat la 4,3% in noiembrie, cel mai ridicat nivel incepand cu luna aprilie, dupa ce in octombrie se situa la 3,9%, a anuntat in decembrie biroul de statistica de la Budapesta.
Guvernul a replicat ca majorarea dobanzii este inoportuna pentru economia tarii. Decizia de a creste dobanda "impiedica cresterea economica sanatoasa a Ungariei si merge impotriva trendului din UE", potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei de la Budapesta.
Partidul de guvernamant Fidesz a introdus in Parlament o lege care vizeaza fuziunea bancii Ungariei cu autoritatea de reglementare a pietei financiare PSZAF, pentru a forma o noua institutie.
Legislatia propusa de o comisie din Parlament prevede ca atributiile bancii centrale sa fie preluate de institutia nou formata. Seful acesteia va fi numit de presedintele Pal Schmitt la propunerea premierului Viktor Orban, pentru un mandat de sase ani. Orban incearca de mai mult timp sa-si impuna controlul asupra bancii nationale si il acuza pe guvernatorul Andras Simor ca nu sustine politicile economice ale guvernului. Simor si seful PSZAF vor ocupa posturi de adjuncti ai presedintelui noii institutii pana la expirarea mandatelor.
Fidesz a propus luni mai multe amendamente la legea bancii centrale, dar unele aspecte cheie au ramas neschimbate.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: