Banca Mondiala estimeaza ca economia Romaniei va creste cu 3,7% in acest an si cu 3,5%, in 2018. PSD si-a construit programul de guvernare pe o crestere de 5,5%
Economie
Economia Romaniei va creste cu 3,7% in 2017, cu 3,4% in 2018 si cu 3,2% in 2019, estimeaza Banca Mondiala in raportul privind Perspectivele Economiei Globale, citat de Agerpres.
Pentru 2016, institutia financiara internationala are o prognoza de crestere economica pentru Romania de 4,7%, in crestere cu 0,7 puncte procentuale fata de estimarea din iunie anul trecut. In schimb, estimarile pentru anii viitori au ramas neschimbate.
In plus, Banca Mondiala remarca faptul ca avansul economic semnificativ din 2016 a fost sustinut de masura prociclica de reducere a TVA, insa cresterea economica se va stabiliza in 2017.
Ministrul Finantelor Publice, Viorel Stefan, declara, la preluarea mandatului, ca programul de guvernare este fundamentat pe o crestere economica, in medie, de 5,5% pe an in urmatorii patru ani.
“Astazi, economia Romaniei este a 17-a in UE. PIB-ul Romaniei este estimat la 758,5 mld. lei, in 2016 si va ajunge, conform propunerilor si modelului economic prezentat in actualul program de guvernare, la 1.014 mld. lei in 2020. Acest lucru presupune o crestere economica medie, in urmatorii 4 ani, de 5,5% pe an. Inca din semestrul al doilea al anului 2015, Romania a intrat pe un trend de crestere economica de peste 5%, ca urmare a masurilor de impulsionare a investitiilor publice sau private, reducerii de taxe, dar si ca urmare a masurilor de cresterea veniturilor populatiei. Asadar, un ritm de 5,5% crestere economica va putea fi atins daca acest model va fi continuat", prevede programul de guvernare al PSD.
La nivel global, dupa valorile scazute inregistrate in anul post-criza precedent, in 2017, conform previziunilor Bancii Mondiale, cresterea economica mondiala va inregistra o intensificare moderata de 2,7%, pe masura reducerii obstacolelor care afecteaza activitatea tarilor exportatoare de produse de baza cu o economie de piata emergenta si in curs de dezvoltare, in timp ce nivelul cererii interne ramane robust in randul tarilor importatoare de produse de baza care opereaza in economiile emergente si in curs de dezvoltare.
Conform raportului BM, anul acesta se preconizeaza o crestere economica in randul economiilor avansate de 1,8%.
“Cu toate acestea, perspectivele sunt intunecate din cauza incertitudinii care caracterizeaza orientarea politica in economiile dezvoltate. O perioada indelungata de incertitudine ar putea perpetua manifestarea unui ritm scazut de crestere a investitiilor, in conditiile in care aceasta situatie impiedica dezvoltarea tarilor cu venituri scazute, medii si ridicate”, mai reiese din raportul citat.
Totodata, in document este analizata incetinirea alarmanta, din ultima perioada, a ritmului de crestere a investitiilor realizate in economiile de piata emergente si in curs de dezvoltare, economii care reprezinta o treime din PIB-ul global si in care se regasesc aproximativ trei sferturi din populatia mondiala si din populatia saraca a lumii.
In regiunea Europa si Asia Centrala, cresterea economica anticipata pentru 2017 este de 2,4%, fiind stimulata de redresarea economiilor exportatoare de produse de baza, inclusiv de redresarea economica a Turciei, se spune in raport.
“Prognoza depinde de redresarea preturilor pentru produsele de baza si de diminuarea incertitudinii politice. In cazul Rusiei, cresterea prognozata este de 1,5% pe parcursul anului, pe masura finalizarii procesului de ajustare la preturile scazute ale petrolului. Rata de crestere economica preconizata pentru Azerbaidjan este de 1,2%, iar pentru Kazakhstan de 2,2%, ca rezultat al stabilizarii preturilor la produsele de baza si reducerii dezechilibrelor economice. Rata de crestere prognozata pentru Ucraina este de 2%”, se subliniaza in documentul Bancii Mondiale.
Mai multe despre:
#crestere economica#Banca Mondiala
Pe acelasi subiect: