Bancile straine din Romania, care au dus greul finantarii statului in ultimii ani, isi restrang activitatea din cauza ca nu mai primesc bani de la bancile-mama. Investitorii straini, care au inceput sa strambe din nas si la bondurile Germaniei, nu se apropie de obligatiunile romanesti daca nu primesc randamente foarte mari.

Cel mai bun exemplu e recenta incercare a Ministerului de Finante de a vinde obligatiuni pe piata americana care a esuat din cauza ca investitorii americani au cerut randamente de peste 7%, pe care statul roman nu este dispus sa le plateasca.

In aceste conditii, statul are putine optiuni si ar trebui sa se indrepte si catre populatie sau catre companiile locale pentru a strange bani. Nu prin taxe si impozite mai mari, ci vanzandu-le titluri de stat.

Tot mai multe tari europene se intorc catre populatie pentru a strange bani. Cele mai recente exemple sunt Italia si Belgia, care au lansat apeluri catre cetateni sa cumpere titluri de stat si vor organiza emisiuni de obligatiuni special dedicate persoanelor fizice.

"Statul nu prea are de ales, trebuie sa-si diversifice sursele de finantare. Solutia este in continuare iesirea pe pietele externe si, daca se poate, finantarea interna. Pentru a atrage bani de la populatie este nevoie insa ca investitia in titluri de stat sa fie popularizata printr-o campanie agresiva, trebuie redusa denominarea si titlurile trebuie listate la bursa", spune Nicolae Albu, director de investitii la Erste Asset Management, cel mai mare administrator de fonduri de pe piata locala.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.