ARB: Cine ia credit trebuie sa fie constient ca acesta va deveni un disconfort pe temen lung. Daca darea in plata intra in vigoare, vor suferi milioane de deponenti
Bani, lei
Persoanele care iau credite de la banci trebuie sa fie constiente ca acest lucru inseamna un angajament pe termen lung, care se poate transforma in timp in disconfort, a declarat, joi, Catalin Parvu, membru in colegiul director al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).
"Sunt de acord ca bancile si clientii trebuie sa imparta riscul, insa aceasta impartire trebuie sa fie rezonabila", a spus el, la conferinta de profil, potrivit Agerpres.
Parvu a precizat ca, daca vor fi afectate de legea darii in plata, bancile vor tinde sa-si diminueze costurile.
"Acest lucru ii va afecta pe alti clienti, adica pe deponenti. Daca nu vom mai da atatea credite, nu vom mai avea atatea venituri, deci se vor reduce remunerarile la depozite si vor suferi milioane de deponenti. Va suferi si bugetul statului, pentru ca profiturile vor fi mai mici si vom plati mai putine taxe", a sustinut reprezentantul ARB.
Potrivit acestuia, clientii care acceseaza un credit trebuie sa fie constienti ca acest lucru se va transforma in disconfort pe termen lung.
"Cei care iau credite trebuie sa fie foarte constienti ca acest credit are o viata lunga. Pe termen scurt va fi un confort, apoi confortul va scadea si se va transforma in disconfort", a subliniat Parvu.
Disparitia programului “Prima Casa” nu va afecta piata imobiliara
Pe de alta parte, expertul imobiliar Radu Zilisteanu sustine ca programul "Prima Casa" are o mica pondere in totalul tranzactiilor de pe piata imobiliara, astfel ca disparitia lui nu va influenta foarte mult acest sector.
"Programul Prima Casa a fost initiat in mai 2009, deci exista de sapte ani. In acest timp, au fost realizate 120.000 - 130.000 de tranzactii prin acest program, din totalul de 750.000 de tranzactii din Romania. Asa ca disparitia acestui program nu va fi un element definitoriu in influentarea pietei imobiliare", a precizat Zilisteanu, citat de Agerpres.
In opinia sa, programul "Prima Casa" a fost, in perioada de criza, un element de natura psihologica pentru a pastra increderea pe piata imobiliara.
Senatorii au adoptat, saptamana trecuta, in unanimitate, proiectul legii privind darea in plata a unor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite, cu amendamentul ca programul ''Prima casa'' sa fie inclus in acest act normativ.
Ei au respins un amendament care prevedea excluderea din lege a programului ''Prima casa'' si au introdus un altul care se refera la faptul ca pentru stingerea creantei dintr-un contract de credit prin dare in plata, valoarea contractului de credit, la momentul acordarii, nu trebuie sa depaseasca 150.000 euro, suma calculata la cursul de schimb al BNR in ziua incheierii contractului, garantat prin ipoteca asupra unui bun imobil cu destinatie de locuinta.
Pe acelasi subiect: