Analiza. Imprumuturile in lei sau cele in euro? Care sunt mai rentabile
Creditele in lei sunt mai ieftine decat cele in euro, ne anunta analistii. Dobanzile au scazut cu aproape un procent, iar acum cel mai rentabil este sa luati imprumuturi in moneda nationala. Scapati si de riscul devalorizarii, iar bancherii promit ca leul se va ieftini in continuare.
Diana vrea sa-si renoveze casa. Dupa ce a facut inventarul bancilor, spune cel mai avantajos este imprumutul in lei.
"Practic economisesc 10 lei la rata lunara si in jur de 100 de lei pe an fara a lua in calcul cursul de schimb", povesteste aceasta.
La un credit de aproape 22.000 de lei, echivalentul a 5000 de euro, economia este de 600 de lei, comparativ cu un imprumut in euro. Asta pentru ca dobanda la euro este cu un procent mai mare decat cea la lei. In plus, cel care vrea un imprumut in euro trebuie sa aiba un salariu mai mare decat pentru unul in lei.
Bancherii estimeaza ca dobanzile vor scadea in continuare. Iar creditele in lei mai au si alte avantaje.
"Daca clientul nu poate plati la un anumit moment si demonstreaza ca e o sincopa care s-a intamplat din cauza unor evenimente precum pierderea servicului, bancile au disponibilitatea sa discute si sa faca asa numitele restructurari de credite", spune Radu Gratian Ghetea, presedinte ARB.
Totusi, putini se mai incumeta sa ia bani cu imprumut. Dovada, creditele in lei acordate de banci au scazut cu peste un procent.
"Oamenilor le e teama sa ia noi credite pentru ca pe de o parte veniturile nu le permit sa se incadreze, iar pe de alta parte nu stiu daca jobul de astazi va fi valabil si peste trei luni", a declara Ruxandra Andrei, analist financiar.
Vestea buna e ca puteti lua un credit de nevoi personale in lei fara sa va asumati vreo dobanda variabila sau riscuri valutare. Acestea umfla ratele de la o luna la alta, asa ca in prezent puteti cumpara ce va doriti fara costuri suplimentare.
In cazul creditelor ipotecare, ramane in continuare mai profitabil sa va imprumutati in euro decat in lei.