Aninoasa a solicitat intrarea in insolventa in iunie anul acesta, dat fiind ca datoriile depasesc bugetul local.

"Gradul de indatorare al Primariei Aninoasa se apropie de 150%. Valoarea datoriilor, inclusiv un credit bancar, se ridica la 5,7 milioane lei, in conditiile in care bugetul local pe acest an a fost stabilit la 4,2 milioane lei", a declarat la momentul respectiv viceprimarul localitatii, Adrian Albescu, citat de gandul.info.

Cea mai mare datorie a primariei este catre BCR, de circa 800.000 de euro, iar solicitarea primariei de intrare in insolventa are ca scop eliminarea platii unor penalitati de 1.500 lei pe zi la creditul BCR si protectia impotriva debransarii de la apa, energie si telefonie din cauza datoriilor.

Jurnalistii Reuters noteaza in reportaj ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a avut la baza calcule conform carora presiunea de la Bruxelles si fondurile nerambursabile urmau sa ajute tara sa prinda din urma celelalte state UE, din punt de vedere al dezvoltarii si nivelului de trai. In unele privinte, calculul a fost corect, dat fiind ca randamentul economic al tarii s-a dublat din 2006 pana in prezent. Pe de alta parte, insa, una dintre cele mai mari dificultati pentru Romania este faptul ca autoritatile nu reusesc sa convinga Bruxelles ca fondurile europene disponibile vor fi cheltuite in mod cinstit si eficient.

In reportajul agentiei de presa se arata ca multe din drumurile orasului Aninoasa sunt acoperite cu pietris, unele cartiere nu sunt legate la reteaua de canalizare sau gaz, iar unele cladiri, vechi de o suta de ani, nu au incalzire centrala si necesita reparatii urgente. Orasul are in prezent doar doua proiecte finantate cu fonduri europene: o schema de canalitare si un plan de renovare a centrului cultural, care ar trebui sa includa o sala de sport, o biblioteca si o sala de sedinte.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.