Adoptarea monedei unice rămâne doar pe hârtie. Pentru al treilea an la rând, Guvernul nu își asumă o dată la care vom trece la euro
Adoptarea monedei euro rămâne doar pe hârtie. Nici anul acesta Guvernul nu şi-a asumat vreo dată la care să se facă trecerea de la leu, la euro.
În schimb, precizează într-un document oficial transmis la Bruxelles, că economia va merge bine în următorii ani. Şi că vom avea un curs euro-leu, care nu ne va da emoţii. Totuşi, autorităţile estimează că abia în 2020 vom ajunge la 70% din puterea de cumpărare medie, din Uniunea Europeană.
Guvernul trimite anual la Comisia Europeană ″Programul de convergență″, document în care estimează cum va evolua economia în perioada următoare. Şi în programul pentru 2018-2021 una dintre cele mai importante informaţii se referă la momentul în care vom trece de la leu la euro.
Numai că, pentru al treilea an la rând, Guvernul nu şi-a asumat o dată la care vom adopta moneda europeană.
Nelu Barbu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”Acest document adoptat astăzi în Guvern evidenţiază că pregătirea calendarului de intrare a României în mecanismul unic de supraveghere şi de adoptare a monedei euro, precum şi toate acţiunile necesare pregătirii economiei şi a societăţii intră în atribuţiile Comisiei Naţionale de fundamentare a planului naţional de adoptare a monedei unice europene.”
Deşi guvernul nu s-a hotărât, membrii PSD au decis la congresul din martie ca ţara noastră să adopte moneda europeană până în 2024. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a lansat însă un avertisment: ″Euro nu este un drum către lapte şi miere, este un drum către un club select care înseamnă anumite măsuri, multe dintre măsurile luate, legislative, sunt în sens opus″.
Cabinetul Viorica Dăncilă pare optimist în privinţa evoluţiei economiei. În documentul transmis la Bruxelles, guvernul estimează că în 2020 România va ajunge să atingă 70% din puterea medie de cumpărare în Uniunea Europeană. Asta după ce în 2016 speram doar la 60%.
Anul acesta, România va ajunge la o creştere economică de 6,1%, care însă va încetini spre 5% în 2021, arată Guvernul. Iar cursul de schimb, potrivit celor de la Comisia de Prognoză, va fi la 4,65 lei până la sfârşitul anului. Optimism pe toată linia, spun specialiştii financiari despre prognoză. Aceştia vorbesc despre un leu mult mai slab şi un euro cotat la finele anului la 4 lei şi 76 de bani.
Pe acelasi subiect: