Vanzarile de ciment ale Holcim in Romania au crescut in primele noua luni si au limitat, alaturi de cele din Rusia, declinul grupului elvetian din restul Europei
Holcim
Vanzarile de ciment ale Holcim in Romania au crescut in primele noua luni ale acestui an, contribuind la volumul total de 20,2 milioane de tone al livrarilor de ciment din Europa, pe o piata care se confrunta cu o cerere in scadere, potrivit raportului publicat luni de Holcim.
Livrarile mai mari de ciment din Romania si Rusia au limitat declinul vanzarilor din Europa ale grupului elvetian, in conditiile in care in Italia si Azerbaidjan acestea au fost in scadere fata de perioada ianuarie-septembrie din 2013, se arata in raport.
Producatorul noteaza ca revenirea economica a incetinit in primele noua luni din 2014 in Europa, ceea ce a condus la inrautatirea conditiilor pietei de constructii. Pe langa cresteri slabe ale economiilor mari, cum ar fi Germania si Franta, criza din Ucraina a contribuit la scaderea cererii.
In timp ce vanzarile de ciment in Europa au stagnat in primele noua luni ale anului fata de acelasi interval al anului trecut, la 20,2 milioane tone, livrarile de agregate au inregistrat un declin de 2%, de la 55,2 milioane de tone la 54 milioane de tone.
La nivelul grupului, vanzarile de ciment au crescut cu 1,6% in primele noua luni din acest an comparativ cu perioada corespunzatoare a anului trecut, de la 104,3 milioane de tone la 105,9 milioane de tone.
In schimb, livrarile de agregate au scazut cu 1% in perioada analizata, de la 114,8 milioane de tone la 113,7 milioane de tone.
In primul semestru, volumul vanzarilor de ciment si clincher ale grupului elvetian Holcim in Romania a stagnat, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce divizia de agregate a consemnat o scadere de 18,9%.
Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti.
Saptamana trecuta, producatorii de ciment Holcim si Lafarge au inaintat in mod oficial Comisiei Europene propunerea de fuziune pe care au anuntat-o inca din luna aprilie si care include vanzarea unor active detinute de cele doua companii, Lafarge urmand sa renunte la operatiunile pe care le conduce in Romania. Lafarge detine in Romania doua fabrici de ciment, la Medgidia si Hoghiz, si o statie de macinare, la Targu Jiu.
Pe acelasi subiect: