Transelectrica si Transgaz au fost mutate de Guvern, prin ordonanta de urgenta, de la Ministerul Finantelor la SGG
Companiile Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au fost trecute de Guvern, prin ordonanta de urgenta, de la Ministerul Finantelor la Secretariatul General al Guvernului, argumentul fiind ca transferul este necesar pentru realizarea cablului submarin cu Turcia si conexiunilor energetice cu Moldova.
Tot prin ordonanta de urgenta a fost aprobat si transferul Agentiei Domeniilor Statului (ADS) de la Ministerul Agriculturii tot la Secretariatul General al Guvernului (SGG), au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
Transelectrica si Transgaz sunt unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic si s-au aflat in portofoliul Ministerului Finantelor, condus de PNL.
Secretariatul General al Guvernului este condus de Ion Moraru, fost senator PSD.
Ordonanta de urgenta a fost aprobata in ultima sedinta de guvern, la care Daniel Chitoiu (Finante) si Andrei Gerea (Economie), propusi de PNL spre inlocuire, nu au participat, in locul lor fiind prezenti secretari de stat.
"Ordonanta a fost data ca sa putem desfasura marile proiecte de interconectare cu Moldova si Turcia si sa dezvoltam infrastructura energetica. In plus, Ministerul Finantelor urmeaza sa promoveze Legea privind stabilirea redeventelor, deci nu putea sa fie si cu reglementare, si cu management. Este impotriva regulilor UE", afirma surse din Guvern.
Ordonanta de urgenta, citata de Mediafax, este argumentata prin "atributul suveran al Guvernului de a administra proprietatea privata a statului, necesitatea monitorizarii directe, la nivelul conducerii Guvernului, a evolutiei agentilor economici cu capital majoritar de stat din domeniul resurselor energetice, in consonanta cu obiectivul national al asigurarii independentei energetice a Romaniei, neadoptarea masurilor propuse fiind de natura sa produca efecte negative pe termen mediu si lung in acest domeniu fundamental al economiei, prin rolul primordial al Cancelariei premierului de a asigura suport prim-ministrului in ceea ce priveste coordonarea procesului de elaborare a cadrului general pentru definirea prioritatilor Guvernului, in conformitate cu Programul de guvernare si cu angajamentele internationale asumate de Romania, precum si statutul Secretariatului General al Guvernului, care constituie elementul de legatura si stabilitate a guvernarii, precum si prin necesitatea accelerarii masurilor de natura a evita declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana impotriva Romaniei in ceea ce priveste respectarea principiilor separarii calitatii de actionar la operatorii economici care desfasoara activitatea de producere si furnizare a electricitatii si gazelor naturale, pe de o parte, de calitatea de actionar la operatorii economici de transport al electricitatii si gazelor naturale, pe de alta parte, statuate la nivelul legislatiei obligatorii a Uniunii Europene".
Astfel, ordonanta stabileate ca exercitarea drepturilor si indeplinirea obligatiilor ce decurg din calitatea de actionar a statului la Transelectrica si Transgaz se realizeaza de catre Guvern prin Secretariatul General al Guvernului, cu consultarea Cancelariei Primului-Ministru, iar reprezentantii statului in adunarea generala a actionarilor vor fi numiti si revocati prin ordinul secretarului general al Guvernului, la propunerea sefului Cancelariei Primului-Ministru.
Participarea acestor reprezentanti in sedintele adunarii generale a actionarilor se face pe baza si in limitele mandatului primit prin ordinul secretarului general al Guvernului, la propunerea sefului Cancelariei Primului-Ministru.
Transelectrica si Transgaz sunt companiile gestioneaza retelele pentru transportul electricitatii, respectiv al gazelor naturale. Statul detine 58,69% din capitalul Transelectrica si 73,51% din titlurile Transgaz Medias.
Pe acelasi subiect: