Romgaz: Guvernul va continua sa aiba o influenta semnificativa si dupa listarea la bursa si ar putea lua decizii nepotrivite pentru companie
Conducerea companiei Romgaz Medias se asteapta ca Guvernul sa continue sa aiba o influenta semnificativa asupra companiei si dupa listarea ei la bursa si sa ia unele decizii care sa nu fie "un succes" economic pentru producatorul de gaze.
"Guvernul Romaniei va continua sa aiba o influenta semnificativa asupra societatii ulterior ofertei, fiind posibil ca interesele acestuia sa nu corespunda intereselor celorlalti actionari ai societatii. (...) Nu exista niciun fel de asigurari ca noul Guvern va continua strategia inceputa de Guvernul anterior in ceea ce priveste solutionarea problemelor de ordin structural ale economiei romanesti", potrivit prospectului publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti impreuna cu anuntul privind o parte dintre caracteristicile ofertei, inclusiv intervalul de pret si perioada de derulare.
Statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmand sa fie vandute atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.
Oferta va incepe marti, cu o zi mai tarziu decat au anuntat vineri reprezentantii Departamentului pentru Energie, intrucat legislatia prevede o perioada de doua zile lucratoare intre aprobarea prospectului si lansarea operatiunii.
"Experienta anterioara a aratat posibilitatea interventiei majore a Guvernului in societati cu capital integral sau majoritar de stat, inclusiv in societate (Romgaz - n.r.). (...) Astfel de conversii pot presupune investitii si riscuri semnificative, inclusiv, insa fara a se limita la, obligatii sau actiuni legale din partea Romgaz sau se pot dovedi a nu avea succes din punct de vedere economic sau sa fie in vreun alt mod neconforme cu dorintele actionarilor minoritari", se spune in prospect.
De asemenea, respectarea deciziilor Guvernului ar putea cauza cresterea unor cheltuieli de capital ale companiei si ar putea amana sau impiedica o serie de operatiuni.
"Respectarea acestor decizii (ale Executivului - n.r.) ar putea duce la intampinarea unor cheltuieli de capital semnificative sau ar putea intarzia, amana sau impiedica o modificare a controlului, ar putea impiedica o fuziune, consolidare, preluare sau alte aranjamente de afaceri", mentioneaza sursa citata.
In prospect se mentioneaza obligarea, de catre Guvern, a companiei de a dona bugetului de stat, in 2010, suma de 400 milioane de lei, decizie contestat atunci de Fondul Proprietatea, actionar minoritar al Romgaz.
Un alt exemplu este preluarea de catre Romgaz a termocentralei Iernut, judetul Mures, de la Electrocentrale Bucuresti, in contul unor datorii neplatite aferente achizitiei de gaze naturale pentru productia de electricitate.
Fondurile care urmeaza sa fie obtinute din listarea la bursa a Romgaz vor fi incasate de stat, nu de companie.
"De asemenea, nu exista certitudinea ca prezenta coalitie guveramentala va continua sa existe in forma sa actuala. Pot aparea disensiuni de ordin politic intre partidele care formeaza coalitia de natura sa determine tulburari politice interne si framantari sociale", se mai spune in prospect.
Romgaz este controlat de Departamentul pentru Energie, care detine 85% din actiuni. Fondul Proprietatea are o participatie de 14,99%.
Pe acelasi subiect: