Romania, te iubesc! De ce avem un sistem bolnav, desi primeste mai multe fonduri in fiecare an. Contractele avantajoase ale Caselor de Asigurari
In sistemul sanitar de la noi sunt doua lumi separate crunt si dureros de interese financiare: una e lumea bolnavilor, care afla ca trebuie sa-si cumpere sanatatea, daca vor sa mai traiasca. Cealalta este a afacerilor derulate cu Casele de Asigurari de Sanatate prin contracte cu profituri uriase.
Cum se evapora banii pentru pacienti
Sistemul este finantat in proportie de 90% de banii pe care ii viram noi din salariu pentru sanatate. Sistemul sanitar are in Romania la dispozitie peste 5 miliarde de euro si banii se impart intre Minister si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Sumele alocate de Ministerul Finantelor sunt tot mai mari de la un an la altul, si cu toate acestea, calitatea si actul medical au scazut direct proportional.
Intr-un domeniu deja in moarte clinica, decontarile haotice, lipsa monitorizarii si bajbaiala autoritatilor care de doua decenii nu reusesc sa informatizeze sistemul, fac ca diversi furnizori sa se imbogateasca peste noapte, in timp ce sumele necesare bolnavilor se evapora necontrolat.
Un diagnostic fals si o fisa de internare, cat ai spune "spaga"
Risipa incepe de la primii pasi intr-o unitate medicala de stat. In Romania te poti interna oricand fara sa ai nimic, cu prezenta doar in acte, nu si in salon. O filmare cu camera ascunsa prezentata si la Stirile ProTV arata cat de usor poti risipi mii de lei pentru tratarea unor boli imaginare, complicitatea cadrelor medicale fiind asigurata. Cu un plic strecurat in halatul medicului specialist, oricine poate primi cat ai zice "spaga", un diagnostic si o fisa de internare.
La spitalul din Oltenita, medicii stiu ca trebuie sa treaca in acte o problema in urgenta, pentru ca e mai greu de dovedit frauda si astfel spitalul incaseaza bani frumosi de la Casa de Asigurari, chiar daca e vorba doar de un pacient imaginar. Odata internat in spital, automat ai dreptul sa faci si zeci de analize. Medicii accepta si chiar incurajeaza setul de investigatii pentru ca sunt astfel "acoperiti" lasand in acte impresia unui caz adevarat. In realitate, analizele inseamna si mai multi bani pe care spitalul ii incaseaza pe nedrept din bugetul asiguratilor.
Din acelasi fond al spitalelor, daca o unitate cere mai mult, alta va primi mai putin. In aceste conditii se epuizeaza stocuri de reactivi si consumabile, in timp ce in alte spitale, doctorii se plang de ani de zile ca nu au cu ce sa verifice sangele bolnavilor, inainte de operatii complicate, vitale. Pentru orice caz inchipuit, banii nu mai ajung la cazuri adevarate, la un un bolnav care are nevoie reala de ingrijire in spital, ci sunt decontati ilegal, pentru o internare in fals.
Pe acelasi subiect: