In Romania e mai greu sa faci afaceri decat in Kirgistan sau Botswana
Romania a coborat in acest an cu o pozitie, pana pe locul 56, intr-un top de 183 de tari privind conditiile de afaceri realizat de Banca Mondiala (BM), fiind depasita, printre altele, de Kirgistan, Botswana, Bulgaria sau Peru. Este vorba, fireste, de afacerile pentru oameni normali care au o idee si vor sa o puna in aplicare si nu despre afacerile cu statul, contractele acordate pe relatii sau licitatiile truncate, etc. In aceste cazuri am ocupa pozitii fruntase si am fi greu de devansat.
"Usurinta de a face afaceri", dupa cum este rezumat setul de criterii in baza carora a fost efectuat clasamentul, plasează Romania sub tarile baltice, Macedonia, Armenia, Azerbaijan sau Tunisia.
Romania surclaseaza insa economii puternice si/sau dezvoltate in topul "Doing Business 2011", precum Cehia, Turcia, Polonia, China, Italia, Grecia, Rusia, Brazilia sau India.
Principalul factor pozitiv care sustine pozitia Romaniei in clasamentul din acest an este simplificarea insolventei firmelor si a procedurilor prin care se pot obtine permiselor de construcţie. Pe de alta parte, cel mai important factor negativ pentru mediul de afaceri romanesc este considerat impozitul minim, care a fost eliminat de Guvern de la inceputul lunii octombrie. Raportul se bazeaza pe date colectate in vara, volumul mare de informatii impiedicand institutia sa actualizeze "la zi" situatia din fiecare tara.
Din raportul BM reiese ca impozitul minim este, de altfel, principalul motiv al coborarii Romaniei in top.
Romania este pe locul al doilea in lume dupa numarul de taxe care trebuie platite in fiecare an de firme, respectiv 113, dupa Ucraina, cu 135, la polul opus situandu-se Suedia si Hong Kong, cu doua, respectiv trei taxe pe an.
Romania ocupa locul 44 in lume dupa usurinta dea incepe o afacere, cu sase proceduri, un proces care dureaza zece zile, un cost de 2,6% din venitul per capita si un capital minim de 0,9% din venitul per capita.
Firmele din Romania obtin credite mai usor decat cele din 168 de tari prezente in clasament, aceasta fiind de altfel cea mai buna plasare pe criterii a economiei romanesti - locul 15.
Plata taxelor continua sa fie un mare minus pentru mediul de afaceri romanesc, sistemul fiscal autohton fiind pe locul 151 in lume dupa usurinta cu care o firma se poate achita de obligatiile fata de stat. O afacere din Romania pierde 222 de ore pe an pentru plata celor 113 taxe, iar rata totala de impozitare este de 44,9%.
Firmele locale au nevoie de trei ani si patru luni si 11% din valoarea activelor pentru a se inchide, iar rata totala de recuperare pentru investitori este de numai 25,7%, plasand Romania pe locul 102 in lume. Mediul de afaceri romanesc este insa pe locul 44 in lume la protectia investitorilor.
Dupa usurinta comertului transfrontalier, Romania ocupa de asemenea o pozitie relativ buna, regasindu-se pe locul 47.
Afacerile autohtone reusesc de asemenea sa impuna conditiile contractuale cu mai multa usurinta si mai bine decat marea majoritate a tarilor, Romania plasandu-se pe locul 54 in lume dupa acest criteriu.
In privinta inregistrarii proprietatilor si obtinerii autorizatiilor de constructie, doua capitole la care Romania a inregistrat imbunatatiri semnificative in ultimii doi ani, mediul de afaceri local este pe locurile 92, respectiv 84 in lume.
Clasamentul Doing Business 2011 este condus de Singapore si Hong Kong, urmate de Noua Zeelanda, Marea Britanie, Statele Unite, Danemarca, Canada, Norvegia, Irlanda si Australia. Ungaria este pe locul 46, Bulgaria pe 51, Cehia pe 63, iar Polonia pe 70.
Germania si Franţa ocupa pozitiile 22, respectiv 26, iar Austria este pe 32.
Pe acelasi subiect: