Richard Branson, fondatorul Virgin Group: Indrazneala si creativitatea sunt ingredientele unei afaceri de succes. In ce ar investi in Romania VIDEO
A venit pentru prima data in Romania, dar promite ca nu va fi si ultima vizita. Miliardarul britanic Richard Branson, presedintele Virgin Group, unul dintre cele mai cunoscute si respectate branduri ale lumii, a acordat un interviu pentru Stirile ProTV.
De la Sir Richard am aflat ca pasiunea, indrazneala si creativitatea sunt doar cateva dintre ingredientele unei afaceri de succes. Energia, si mai ales resursele de petrol, ar fi sectorul in care ar investi, daca ar fi sa inceapa o afacere in tara noastra.
Magnatul britanic vorbeste despre cum pasiunea pentru muzica l-a facut sa inceapa primul business Virgin. Omul care traieste pe o insula in Caraibe si care foloseste kilte-ul atunci cand merge acasa in Marea Britanie da si cateva detalii despre viata de familie, despre sotia si copiii lui si admite ca nu este catusi de putin pasionat de moda.
Prezentam integral interviul acordat de Richard Branson Stirilor ProTV:
Andreea Esca: Aceasta este prima dumneavoastra vizita in Romania?
Richard Branson: Asa este. E ciudat, am senzatia ca am fost peste tot in lume de mai multe ori, totusi e prima oara cand sunt aici si imi place foarte mult.
A.E: Nu v-ati gandit niciodata sa veniti in concediu aici?
Branson: Nu, presupun ca sunt un rasfatat. Traiesc pe o insula micuta in Caraibe, asa ca in vacante nu mai calatoresc prea mult. Locuiesc acolo unde imi petrec concediile. Dar mi s-a povestit ce frumoasa este Romania si mi-am propus sa vin aici.
A.E: Ce stiati despre Romania?
Branson: Stiu de Dracula si stiu ca aveti peisajele rurale care sunt foarte frumoase.
A.E: Dar nu v-ati intalnit niciodata cu Dracula...
Branson: Ba da, tatal meu il cunostea foarte bine si...
Sunt intotdeauna deschis la idei. Urmati-va visul!
A.E: V-ati gandit vreodata sa investiti in Romania?
Branson: Nu chiar. Eu incep sa investesc undeva cand ajung sa cunosc o tara sau o situatie si daca mi se spune ca, daca Virgin ar veni acolo, ar schimba vietile oamenilor. De cand sunt in Romania, deja m-au "acostat" cativa oameni. De exemplu, o fata care vrea sa infiinteze o firma, sa aduca turisti in Romania. Cine stie ce-o sa iasa din calatoria asta? Dar eu sunt intotdeauna deschis la idei.
A.E: Ce sfaturi le-ati da tinerilor antreprenori romani?
Branson: Cred ca sfatul principal este sa incerce. Am un slogan care suna cam asa: ''Ce naiba, treci la fapte!''. Asa ca, daca simti ca poti schimba ceva in vietile altora, incearca, mai intai la scara mai mica, sa vezi daca schimbi intr-adevar ceva, si, daca asa e, poti transforma ideea intr-o companie internationala mare. Eu asa am inceput si cred ca multi oameni de afaceri incep asa. Urmati-va visurile!
A.E: Sa nu se teama, asta e ideea.
Branson: Da. Important este, cred, sa-ti urmezi pasiunea. Sa te implici in ceva la care te pricepi si care schimba in bine vietile oamenilor. Daca poti sa faci asta, ai ingredientele unei afaceri.
A.E: Iar afacerea trebuie sa fie ceva ce te pasioneaza?
Branson: Asa ar fi ideal. Eu am inceput in industria muzicii, pentru ca asta era pasiunea mea. Daca te pricepi la un lucru si te frustreaza modul cum te trateaza altii, du-te si fa acel lucru mai bine decat il fac ei.
A.E: Exista, in acest moment, in Romania, amatori pentru o calatorie in spatiu?
Branson: Da, exista o persoana minunata numita Sony Mordechai, care e primul "astronaut" roman.
A.E. Locuieste in Romania, dar este grec, deci nu e chiar acelasi lucru. Nu stiti daca exista vreun roman adevarat care vrea sa faca asta?
Branson: Daca el nu este un roman adevarat, ne-ar placea sa avem unul. Virgin Galactic va fi gata sa duca oameni in spatiu cam peste un an. Suntem plini de entuziasm, proiectul e aproape gata si va fi prima companie de zboruri comerciale in spatiu. Il cautam in continuare pe primul nostru client roman adevarat.
A.E Ce anume cautati atunci cand lansati o companie noua?
Branson: Cautam oameni fantastici care sa o conduca. Gasim un presedinte caruia sa-i pese intr-adevar de oameni si sa scoata ce e mai bun din ei. Intram intr-un parteneriat nou numai daca suntem convinsi ca asta va dezvolta brandul Virgin, ca ne va placea, ca are potentialul de a se extinde in toata lumea si de a deveni o companie internationala.
A.E. Ganditi in stil mare.
Branson: Da, gandim in stil mare. N-a fost asa de la inceput. Cand am inceput, gandeam la scara foarte mica, dar evident pe masura ce Virgin s-a dezvoltat, am inceput sa gandim la scara din ce in ce mai mare. Acum imi petrec mare parte din timp construind noi organizatii non-profit in toata lumea. Tocmai am fost la o reuniune a grupului The Elders, un grup de oameni minunati care merg in zone de conflict si incearca gaseasca solutii. Evident, pe masura ce ai succes, incepi sa gandesti la scara tot mai mare.
Acum e un moment bun sa incepi o afacere noua
A.E. In acest climat economic, credeti ca este intelept sa investesti in sectorul bancar?
Branson: Sper, pentru ca tocmai am preluat o banca falimentara din Marea Britanie, Northern Rock, si am transformat-o in Virgin Money. Cred ca in vremuri dificile exista oportunitati extraordinare si poti obtine cladiri, oameni, orice - mult mai ieftin decat in vremurile bune. Asa ca acum e un moment bun sa incepi o afacere noua si cred ca sectorul bancar e total discreditat, deci ne-am gandit ca, daca Virgin poate intra pe aceasta piata, cu o reputatie buna si un nume curat, putem avea succes.
A.E. Exista vreo decizie de afaceri pe care o regretati?
Branson: Nu regret nimic. Nu toate afacerile pe care le-am inceput au avut succes. Am incercat sa ne batem cu cei de la Coca-Cola si o vreme chiar i-am batut.
A.E. Iar acum beti Pepsi.
Branson: N-are importanta ce bem acum. Apoi, evident, Coca-Cola si-a trimis tancurile si ne-a facut praf. Dar nu regret. Virgin e un brand care raspunde provocarilor. Cand avem succes e bine, dar daca dam gres oamenii inteleg ca am incercat.
A.E. Sunteti in afaceri de mai bine de 40 de ani. Cum de nu v-ati implicat niciodata in politica?
Branson: Ma implic in campanii legate de probleme politice. De exemplu, in aceasta seara ma duc in Spania, unde fac parte din Comisia mondiala pentru politica privind drogurile. Sunt in ea zece fosti presedinti din America de Sud, presedintele Greciei si altii. Comisia considera ca modul in care lumea ii trateaza pe cei care iau droguri e gresit si ca razboiul impotriva drogurilor a esuat. Consumatorii de droguri n-ar trebui trimisi la inchisoare, ci ajutati. Drogurile ar trebui sa fie o problema medicala, nu una infractionala. Asa ca lucram intens la probleme de acest gen, incercam sa-i convingem pe politicieni sa fie curajosi si sa-si schimbe abordarea.
A.E: Dar nu v-ar placea sa fiti polician, sa faceti din politica o meserie?
Branson: Nu, cred ca poti sa realizezi mai mult din afara arenei politice obisnuite, facand campanie pe anumite probleme, decat daca esti in politica. Imi petrec cea mai mare parte a timpului cu probleme precum rezolvarea conflictelor, incalzirea globala sau controlul bolilor in Africa.
A.E: Care le sunt mai folositoare oamenilor in mod direct.
Branson: Cred ca tocmai pentru ca nu sunt implicat in politica...
A.E: Au incredere mai multa in dumneavoastra.
Branson: Cred ca ma asculta mai mult. Avem ceva numit Ocean Elders, prin care facem campanie pentru crearea mai multor rezervatii marine in oceane, pentru protectia rechinilor si a unor specii pe cale de disparitie. Si sunt in masura sa influentez lucrurile.
Nu toate afacerile pe care le-am inceput au avut succes, dar nu regret nimic
A.E. V-am vazut si intr-o campanie de promovare a Marii Britanii. Cum e sa fii unul dintre simbolurile acestei campanii?
Branson: Evident ca te simti flatat cand Guvernul tarii tale te alege sa participi la o asemenea campanie si cred ca daca eram politician n-ar fi putut sa-mi propuna asta. Asa ca asta e inca un motiv sa nu intru in politica.
A.E: Nu v-am mai fi vazut in toate aeroporturile.
Branson: Am vrut sa va tin sub observatie.
A.E. De ce n-ati investit in presa? Stiu despre revista Student, dar apoi n-ati mai investit in televiziune, radio...
Branson: Suntem prezenti pe piata de televiziune. Avem principala companie de cablu din Marea Britanie, Virgin Media, dar cred ca e greu sa faci presa, daca te bazezi pe ea ca sa-ti promovezi companiile si in acelasi timp ai un ziar.
A.E. Credeti ca e un conflict de interese.
Branson: Asa cred. Si cred ca s-a dovedit o decizie inteleapta, pentru ca presa nu se descurca tocmai bine. Dar televiziunea merge in continuare bine.
A.E. Si internetul.
Branson: Si internetul.
A.E. Aveti incredere in internet? Credeti ca acesta este viitorul?
Branson: Cred ca este o parte enorma din viitor, da. E trist ca majoritatea companiilor noi din domeniu apar la San Francisco si nu in Europa. Sa speram ca vor aparea niste antreprenori romani si britanici in domeniul internetului. E clar ca internetul transforma lumea.
Suntem o companie neobisnuita. Noi suntem brandul unui stil de viata
A.E. Cum v-ati protejat investitiile in aceasta perioada de criza?
Branson: Noi suntem o companie neobisnuita. Majoritatea brandurilor mari se specializeaza intr-un domeniu. Nike in incaltaminte, Google in internet, Coca-Cola in bauturi racoritoare. Dar Virgin e prezenta in 300 de companii diferite, noi suntem brandul unui stil de viata. Avem cel mai mare lant de sali de fitness, chiar si oamenii care sunt la serviciu vor sa se mentina sanatosi, sa arate bine...
A.E. Deci mentineti un echilibru intre companii, pana la urma.
Branson: Exact, mentinem un echilibru. Unele urca, altele coboara, dar ne-am cladit forta in multi ani de zile.
A.E Ce fel de om de afaceri sunteti? Genul care deleaga responsabilitati sau genul care ar vrea sa faca el insusi totul?
Branson: Categoric sunt genul care deleaga. Sunt dislexic si nu ma pricep foarte bine la cifre. Asa ca de la o varsta foarte frageda am invatat arta de a delega. Eu vad imaginea de ansamblu, dar detaliile le incredintez altor oameni priceputi.
A.E Aveti incredere in femei, in afaceri?
Branson: Cred ca femeile sunt o forta a naturii in orice aspect al vietii si mai ales in afaceri. Daca nu avem grija, femeile vor conduce lumea, asa ca trebuie sa...
A.E Si aveti grija?
Branson: Nu. Unii dintre cei mai buni lideri de la Virgin sunt femei. Avem o fundatie numita Virgin Unite, condusa de Gina Wang, care e stralucita. Daca te ocupi de microimprumuturi in Africa, s-a constatat ca mai bine dai banii femeilor, pentru ca barbatii ii beau, pe cand femeile ii vor folosi ca sa aiba grija de copii. Exista motive intemeiate pentru care oamenii investesc in femei.
Femeile sunt o forta in afaceri. Daca nu avem grija, femeile vor conduce lumea
A.E Pentru ca o multime de femei vor vedea acest interviu, trebuie sa va intreb: cum ar trebui sa fie o femeie ca sa fie interesanta pentru Sir Richard Branson?
Branson: Sa fie naturala, sa fie ea insasi. Imi plac oamenii cu umor, care se bucura de viata si zambesc mult. Toate acestea sunt de ajutor.
A.E. Dar si fizicul e de ajutor.
Branson: Sunt barbat, normal ca si fizicul ajuta. Daca o femeie se intampla sa fie frumoasa, nu ma plang. Pot sa traiesc cu asta.
A.E. Pe de alta parte, stiu foarte bine ca pentru dumneavoastra familia e foarte importanta. Ne puteti spune cum se pastreaza o casnicie, care e secretul sa faci sa mearga o casnicie si o relatie buna, in ziua de azi?
Branson: Cred ca si norocul are un rol aici. Eu sunt norocos, suntem impreuna de 34 de ani si ne intelegem de minune. Suntem inca indragostiti dupa 34 de ani, ceea ce este remarcabil. Nu ne sufocam unul pe celalalt, nu suntem gelosi cand suntem departe unul de celalalt. Cred ca e important sa-i acorzi celuilalt libertate, dar e important ca si el sa stie cat de departe sa se mearga. Incredere, dragoste si familie. Avem norocul sa avem niste copii incantatori si cred ca asta ajuta, intareste o relatie. Si prieteni.
A.E. Stiu ca traiti foarte sanatos. Urmati o dieta speciala sau un regim de viata deosebit?
Branson: Ca familie, ne-am propus o multime de aventuri. Saptamana aceasta vom face kitesurfing peste Canalul Manecii. Acesta e modul in care ma intorc acasa din Europa, impreuna cu copiii mei: mergem din Franta in Anglia trasi de zmee. In august vom escalada muntele Matterhorn. Chiar acum fiul meu calatoreste cu bicicleta din Italia spre Franta.
A.E. Deci toata lumea face sport in familia dumneavoastra?
Branson: Incercam sa ne mentinem sanatosi facand lucruri care ne plac. Intotdeauna am facut asta si mi-a placut. Deci cred foarte mult in a te mentine in forma.
Port aceeasi pereche de blugi in fiecare zi si acelasi sacou. Nu iau moda in serios
A.E.: Imaginea dumneavoastra e foarte cunoscuta. Aveti anumiti designeri vestimentari? Cum va imbracati? Cine va cumpara hainele, de exemplu?
Branson: Port aceeasi pereche de blugi in fiecare zi si acelasi sacou...
A.E. Nu va cred.
Branson: E adevarat, puteti sa o intrebati pe secretara mea, e in spatele dumneavoastra.
A.E.: Acelasi gen de blugi.
Branson (rade): Poate ii mai schimb cand si cand. Nu iau moda in serios.
A.E: Va cumparati singur hainele sau altcineva se ocupa de asta pentru dumneavoastra?
Branson: Asta e unul dintre avantajele casniciei. Am o sotie care imi alege hainele in locul meu. Nu ma intereseaza prea mult hainele, in ceea ce ma priveste. Imi plac femeile imbracate frumos, dar eu sunt barbat, nu e asa de important.
A.E: Sunteti interesat de Twitter sau Facebook? Le folositi in mod regulat?
Branson: Pe Twitter si Google am cinci milioane de oameni care ma urmaresc zilnic, asa ca le iau in serios si imi plac. Incerc sa raspund la mesaje pe Twitter si sa impartasesc cu oamenii viata aceasta incredibila pe care o traiesc. Imi sunt si utile, daca fac campanie impotriva drogurilor, sunt o arma foarte puternica. Asa ca le iau foarte in serios.
A.E. Vad ca e foarte important pentru dumneavoastra sa luptati cu aceste probleme cu drogurile si sa schimbati modul in care le priveste lumea...
Branson: Daca luati ca exemplu Rusia, de care dumneavoastra sunteti foarte aproape... Ei ii trateaza pe cei care au probleme cu drogurile intr-un mod absolut ingrozitor. Sa-i trimiti la inchisoare nu e o solutie. Portugalia, in ultimii zece ani, n-a trimis pe nimeni la inchisoare pentru consum de droguri. Ei au mutat problema din domeniul penal in cel medical. Si o tin sub control. Numarul celor care iau heroina a scazut la jumatate. Si numarul celor care iau alte droguri a scazut substantial. Numarul celor care comit spargeri ca sa faca rost de droguri se apropie de zero, pentru ca nu mai au nevoie sa faca asta. Statul le da ace curate, le da metadona, ca sa se poata lasa de droguri. In America, un milion si jumatate de oameni de culoare sunt in inchisoare pentru ca se drogheaza. Sunt mai multi decat atunci cand a fost abolita sclavia in America. E ingrozitor ce se intampla acolo. Daca vad ceva atat de gresit, e important sa o spun raspicat.
Pe acelasi subiect: