RBS este acuzata ca a falimentat companii viabile pentru a le cumpara activele
Royal Bank of Scotland (RBS), la care statul britanic este actionarul majoritar, este acuzata intr-un raport oficial ca a falimentat companii viabile, pentru a le cumpara activele la preturi avantajoase, relateaza AFP.
Lawrence Tomlinson, consilier al Ministerului Comertului, a inaintat luni guvernului britanic un raport acuzator la adresa bancii la care statul detine o participatie de 81%, dupa ce a salvat-o de la faliment in 2008.
"Exista numeroase exemple bulversante de companii solide distruse de RBS, exemple ale impactului devastator avut asupra vietii antreprenorilor", a declarat Tomlinson.
Acuzatiile sale se concentreaza pe divizia bancii insarcinate cu restructurarea companiilor aflate in dificultate, numita Global Restructuring Group (GRG).
Firme mici si mijlocii fara probleme reale au fost trecute in mod artificial sub tutela GRG, sub diverse pretexte, cum ar fi incalcarea unor conditii minore din contractele de creditare. Acestea au fost apoi supuse unor amenzi sau taxe exorbitante, de ordinul sutelor de mii de lire, care le-au adus in faliment. O alta filiala a RBS a profitat apoi, cumparand activele acestor firme, in special bunurile imobiliare lichidate.
Tomlinson a cerut adoptarea unor masuri imediate pentru oprirea acestui comportament "lipsit de scrupule". Guvernul a transmis raportul Autoritatii pentru Conduita Financiara (FCA) si Autoritatii de Reglementare Prudentiala (PRA).
"Unele dintre aceste acuzatii sunt foarte grave si astept un raspuns urgent referitor la masurile care au fost luate", a declarat ministrul liber-democrat al Comertului, Vince Cable.
Ministrul de Finante, George Osborne, a spus la randul sau ca faptele raportate sunt "socante".
RBS a fost vizata luni de un alt raport critic, realizat de Sir Andrew Large, fost viceguvernator al Bancii Angliei, in care este mentionata incapacitatea bancii de a acorda credite unor companii mici.
Acest nou caz survine in conditiile in care bancile britanice, inclusiv RBS, au fost implicate intr-o serie de scandaluri.
RBS a platit in februarie amenzi de peste 600 de milioane de dolari, pentru ca a manipulat dobanda Libor. Banca a suspendat cel putin doi traderi, in timp ce investigatiile referitoare la manipularea cursurilor valutare se intensifica la nivel international. Totodata, RBS a fost condamntata in SUA la plata unor penalitati de 150 de milioane de dolari, pentru ca a inselat investitorii in obligatiuni garantate prin credite imobiliare riscante, in 2007.
RBS a aparat luni activitatea diviziei GRG, asigurand ca aceasta reuseste sa redreseze majoritatea firmelor cu care colaboreaza, chiar daca nu toate companiile care se confrunta cu probleme financiare pot fi salvate. Banca a precizat ca a deschis o ancheta interna privind modul in care sunt tratati clientii aflati in dificultate.