Seful OMV: Pretul record scazut al titeiului ameninta existenta unor companii din industria energetica
Actualul nivel record scazut al pretului titeiului si al gazelor naturale ameninta existenta unor companii din industria energetica, a avertizat directorul general al grupului austriac OMV, Rainer Seele.
Numai acele companii care "lucreaza constant la profitabilitatea lor isi mentin costurile sub control si actioneaza flexibil vor supravietui", a afirmat Rainer Seele, la Viena, potrivit Xinhua, transmite Agerpres.
Industria energetica si-a redus investitiile cu aproximativ 400 milioane de dolari si, in timp, va ajunge la un nou echilibru intre furnizare si cerere.
"Piata este constanta si uneori brutala", sustine seful OMV, adaugand ca nici eforturile politice de a o reglementa sau tensiunile dintre Arabia Saudita si Iran nu au afectat semnificativ preturile.
In ciuda eforturilor concentrate la nivel global de reducere a emisiilor, Rainer Seele nu se asteapta ca utilizarea carbunelui, a titeiului si a gazelor naturale sa scada semnificativ, acesti combustibili urmand sa aiba un rol semnificativ in industria energetica.
In ultimele zile, cotatia petrolului Brent a atins cel mai redus nivel din ultimii 12 ani, coborand sub pragul de 30 de dolari/baril
Luni, Seele a avertizat ca actualul program de austeritate al companiei austriece nu este suficient la un pret al petrolului de 30 de dolari per baril.
"In prezent, nu sunt interesat in principal de subiectul Rusia ci de reducerea costurilor", a mai spus Rainer Seele.
Potrivit directorului general de la OMV, costurile de productie ale grupului austriac pe segmentul upstream sunt cu peste 10% mai mari decat cele ale concurentilor. De aceea, vrea sa promoveze o crestere mai puternica in regiunile cu costuri de productie reduse.
"Acestea sunt Orientul Mijlociu cu Abu Dhabi si Iran, precum si Rusia. In aceste regiuni putem face afaceri solide chiar si daca pretul petrolului scade la 15-20 de dolari", a declarat Seele.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%.