Proprietarii fermelor de vaci sunt in impas. De ce nu se vinde laptele romanesc
Proprietarii fermelor de vaci sunt intr-un impas mai mare ca niciodata: raman cu laptele din cauza procesatorilor, care prefera sa importe masiv din Ungaria si Polonia. Vecinii nostri vin cu preturi mai mici, in primul rand pentru ca sunt ajutati. Din fonduri europene si subventii de la stat, ei aduna 20%, in vreme ce ai nostri sunt ai nimanui.
La Sandulesti, in Cluj, un fermier a investit peste doua milioane de euro din fonduri europene pentru o ferma de 600 de vaci. Acum, mai ca ii pare rau. Pretul laptelui scade in fiecare an, iar concurenta ii omoara afacerea.
"Producem un lapte destul de scump si asta din cauza lipsei subventiilor. Putem spune ca lapte adus din import este la o treime din pretul laptelui autohton. Nu stiu la ce ne putem astepta care sa ne bage in mormant", se plange Stelian Podar, proprietarul fermei.
Ferma lui produce aproape 6000 de litri de lapte pe zi, pe care ii furnizeaza unui procesator din zona, dar la un pret asa de mic, incit abia se mentine pe linia de plutire: undeva intre 0.90 si 1,2 lei.
Un alt gospodar simte ca trudeste in van pentru cele 40 de vaci. "In conditiile in care suntem concurenti cu piata europeana, in care noi avem o subventie cumulata pe cap de animal si teren la 230 de euro si celelalte tari au subventie intre 400 si 600 de euro, eu automat in fata acestora voi fi un perdant", spune si Calin Fargaciu, fermier.
Daca in Ungaria, zootehnistii pot obtine un credit agricol cu o dobanda de 3 la suta, la noi acestea depasesc 10%, si putini se incumeta sa mearga la banca.
Trecem granita si ajungem la Zsadany, la ferma unui intreprinzator care, datorita subventiilor si fondurilor europene, a ales numai vaci Holstein, ce dau recorduri la productia de lapte. Are 1.200 de capete, si a investit in toata afacerea 4 milioane de euro. 60% au fost bani nerambursabili.
"Avem mai multe forme de subventii: o data pentru efectivul de animale, mai exista o subventie pe litrul de lapte si o alta pentru terenurile pe care ne cultivam hrana pentru animale", afirma Zoltan Arpad, proprietarul unei ferme din Ungaria.
Laptele de aici, 15.000 de litri zilnic, pleaca in cisterne uriase, direct catre procesatori din Romania, Grecia si Italia.
La noi, in schimb, oficialii din Ministerul Agriculturii au vesti tot mai proaste... Incepand cu 2015, normele europene de igiena se vor inaspri, si numai un sfert dintre fermieri isi vor putea permite sa respecte standardele.