Profitul OMV Petrom a scazut cu 17% in T1, la 288 mil. lei, din cauza scaderii abrupte a pretului titeiului
Grupul OMV Petrom a afisat un profit net in valoare de 288 milioane lei in primul trimestru al anului in curs, in scadere cu 17% comparativ cu rezultatul net de 345 milioane de lei raportat pentru perioada similara din 2015, potrivit rezultatelor financiare neauditate, publicate miercuri.
Vanzarile OMV Petrom s-au cifrat la 3,559 miliarde de lei in perioada ianuarie - martie 2016, fiind mai mici cu 17% fata de aceeasi perioada din 2015, cand acestea au totalizat 4,271 miliarde lei.
Profitul operational al grupului (EBIT) s-a ridicat la 343 milioane lei, in scadere cu 31%, de la nivelul de 494 milioane de lei inregistrat in perioada ianuarie - martie 2015.
Profitul pe actiune pentru primul trimestru din 2016 se situeaza la 0,0051 lei, mai mic cu 17 procente fata de perioada similara a anului trecut (0,0062 lei).
Potrivit datelor OMV Petrom, investitiile au insumat 769 de milioane de lei in primele trei luni din acest an, fiind mai mici cu 28% fata de primul trimestru al anului trecut, cand s-au situat la 1,062 miliarde lei. OMV Petrom avea la finele primului trimestru din 2016 datorii nete de 1,366 miliarde de lei, in scadere cu 11% fata de cele de 1,528 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut.
Numarul angajatilor companiei s-a diminuat cu 6 procente, de la 16.726 persoane in primul trimestru din 2015, la 15.677 la finele lunii martie 2016.
"In primele trei luni din 2016, rezultatele financiare ale Grupului au fost afectate de scaderea abrupta a pretului titeiului. Ca raspuns, am continuat sa implementam masuri de reducere a costurilor de operare si a cheltuielilor de capital. Investitiile au fost prioritizate in functie de potentialul de a genera valoare pe termen lung, reducandu-se cu aproximativ 28% comparativ cu T1/15. In mod firesc, acest lucru a impactat productia totala de hidrocarburi din Upstream. Cu toate acestea, beneficiind de modelul nostru de afaceri integrat, rezultatul negativ din Upstream pentru T1/16 a fost mai mult decat compensat de contributia pozitiva atat a Downstream Oil, cat si a Downstream Gas. Segmentul Downstream Oil a beneficiat de cererea crescuta de produse petroliere rafinate si de costul mai mic cu titeiul consumat, in timp ce segmentul Downstream Gas s-a confruntat, in continuare, cu un mediu de piata dificil, atat in activitatea de gaze, cat si in cea de electricitate. Luand in considerare persistenta unui mediu cu preturi scazute, vom continua sa ne ajustam nivelul de activitate, mentinand, totodata, o pozitie financiara solida si protejand fluxul de numerar extins. In acest context, un cadru fiscal si de reglementare stabil, predictibil si favorabil investitiilor este cu atat mai important pentru a putea continua investitiile, atat in vederea gestionarii declinului natural, cat si pentru dezvoltarile ulterioare onshore si offshore", a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
In trimestrul 4 din 2015, OMV Petrom a afisat pierderi nete de 1,68 miliarde lei, vanzarile cifrandu-se la 4,518 miliarde lei.
Profitul grupului austriac OMV s-a prabusit cu 42%, in T1
Grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, a anuntat miercuri ca in primul trimestru al acestui an a inregistrat un profit net atribuibil actionarilor de 95 milioane de euro, cu 42% mai putin decat cel de 163 milioane de euro in perioada similara a anului trecut, informeaza un comunicat al companiei.
De asemenea, vanzarile OMV au scazut cu 31% in primul trimestru, pana la 3,991 miliarde de euro iar profitul operational (Clean CCS EBIT) a scazut cu 50%, pana la 167 milioane de euro, din care 92 milioane de euro a reprezentat contributia OMV Petrom, in scadere cu 31% fata de o contributie de 133 milioane de euro in primul trimestru al anului trecut.
"Anul 2016 a inceput cu o noua scadere semnificativa a pretului petrolului. In acest context ne concentram in principal pe lichiditati si costuri. Cheltuielile de capital au fost cu 34% mai mici iar cheltuielile pentru explorare au fost reduse cu 24%. In ultimele luni am facut noi progrese in implementarea strategiei noastre. Am ajuns la un acord cu Gazprom potrivit caruia o parte din subsidiara OMV din Marea Nordului va fi luata in discutie pentru un schimb de active", a anuntat directorul OMV, Rainer Seele.
In primul trimestru, productia totala de hidrocarburi a OMV a fost de 312.000 barili echivalent petrol pe zi, cu 3% mai mare decat in perioada similara a anului trecut, gratie unei contributii mai mari a operatiunilor din Norvegia, care a compensat partial scaderea productiei in Romania si oprirea productiei in Yemen. Productia totala de petrol si gaze a OMV Petrom a scazut cu 5% comparativ cu primul trimestru din 2015, in principal ca urmare a reducerii nivelului investitiilor.
Grupul austriac OMV este actionarul majoritar al Petrom, cu o participatie de 51,01%, in timp ce Ministerul Economiei detine un pachet de 20,64% din actiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele Upstream (Explorare si Productie), Downstream Oil (Rafinare si Marketing), Downstream Gas (Gaze si Energie).