Profitul net al OMV Petrom s-a prabusit cu 68% in T1. Compania si-a redus investitiile pentru 2015 cu 30% din cauza pretului scazut la titei
Profitul net al grupului OMV Petrom a scazut cu 68% in primul trimestru al acestui an, pana la 345 milioane de lei, comparativ cu perioada similara a anului trecut, cand a consemnat 1,075 miliarde lei, potrivit raportului financiar al companiei, dat luni publicitatii.
Vanzarile OMV Petrom s-au diminuat in T1 cu 19%, ajungand la 4,271 miliarde de lei, fata de 5,296 miliarde de lei, cat era valoarea indicatorului in aceeasi perioada din 2014.
Valoarea vanzarilor consolidate a fost de 4,271 miliarde de lei in T1/2015, cu 19% mai mica decat in T1/2014, in principal din cauza scaderii veniturilor din vanzarile de produse petroliere, in urma declinului accentuat al pretului la titei, partial contrabalansata de vanzari mai mari de gaze naturale.
Vanzarile din Downstream Oil (Rafinare &Marketing) au reprezentat 66% din totalul celor consolidate, in timp ce vanzarile din Downstream Gas (Gaze & Energie) au fost de 31%, iar cele din Upstream (Explorare & Productie) de 3%, acestea fiind, in mare parte, in interiorul Grupului, nu catre terti.
Profitul net atribuibil actionarilor OMV Petrom a fost de 349 milioane de lei, in timp ce profitul net CCA atribuibil actionarilor OMV Petrom excluzand elementele speciale a avut valoarea de 433 milioane de lei.
Profitul pe actiune a fost de 0,0062 lei in T1/2015, comparativ cu 0,0190 lei in T1/2014, in timp ce profitul pe actiune CCA excluzand elementele speciale a fost de 0,0076 lei, comparativ cu 0,0191 lei in T1/14.
In primul trimestru, productia de hidrocarburi din Romania a depasit 174.000 bep/zi, fiind cu circa 2% mai mare fata de cea inregistrata in T1/2014. Potrivit companiei, productia zilnica de hidrocarburi a grupului a fost de 183.500 bep/zi (din care 174.300 bep/zi in Romania), in T1 2015, iar productia totala a fost de 16,5 milioane bep, reflectand cresterea in Romania si scaderea celei din Kazahstan.
In Romania, productia totala de titei si gaze a fost de 15,7 milioane bep, cu 2% mai mare fata de nivelul inregistrat in T1/14, de 15,4 milioane bep. Productia interna de titei a fost de 6,9 milioane bbl, cu 2% mai mica fata de T1/14 (7,0 milioane bbl), din cauza declinului natural si a reparatiilor capitale planificate la sonde-cheie.
Productia interna de gaze a crescut cu 4%, la 8,8 milioane bep, in principal datorita noilor sonde puse in productie pe zacamantul Bustuchin, precum si cresterii debitului prin duza in sondele din zacamantul Totea.
Volumul vanzarilor de hidrocarburi a crescut cu 1% comparativ cu T1/14, in principal datorita unor volume mai mari de gaze si condensat vandute in Romania. In T1/2015, a fost finalizat forajul a 37 de sonde noi si sidetrack-uri, comparativ cu 18 sonde noi forate in perioada similara a anului precedent.
"Ca urmare a investitiilor efectuate in trecut, productia de hidrocarburi din Romania a crescut in T1/2015 cu aproximativ 2% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, datorita contributiei crescute a operatiunilor de reparatii capitale si a proiectelor de (re)dezvoltare a zacamintelor. Cu toate acestea, rezultatul Upstream a fost afectat de scaderea abrupta a preturilor titeiului, care a fost doar partial compensata de efectele pozitive ale cursului de schimb si de cresterea usoara a volumelor vandute. In explorare, impreuna cu ExxonMobil, am finalizat forajul la doua sonde in zona de mare adancime a Marii Negre si, de atunci, platforma a fost mutata intr-o noua locatie de forare din blocul Neptun Deep", a spus directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, transmite Agerpres.
Grupul OMV Petrom si-a redus planurile de investitii pentru 2015 cu 30% fata de anul precedent, ca raspuns la pretul scazut al titeiului, se mai arata in raportulcompaniei.
Programul de investitii pentru 2015 este estimat la circa 1 miliard de euro, din care aproape 85% va fi dedicat proiectelor din Upstream. Se estimeaza ca scaderea investitiilor comparativ cu anul trecut va avea un impact negativ asupra productiei viitoare de hidrocarburi.
"Ca raspuns la pretul scazut al titeiului, ne-am redus planurile de investitii pentru 2015 ale Grupului cu aproximativ 30% fata de anul precedent si am continuat sa ne optimizam structura de costuri, masuri preconizate a ne proteja pozitia fluxului de numerar extins. Aceste initiative ne vor afecta, insa, productia viitoare de hidrocarburi. In urmatoarele luni, ne asteptam ca discutiile publice referitoare la mediul fiscal si de reglementare sa continue, asa cum a fost anuntat de catre autoritati, si vizam obtinerea unui cadru stabil, predictibil si favorabil investitiilor, o conditie-cheie pentru investitiile viitoare', a declarat directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe.
Reprezentantii companiei preconizeaza ca un potential mediu scazut de pret al titeiului pe o perioada indelungata se asteapta sa duca la scaderea investitiilor anuale in Upstream cu 25-35%, precum si a productiei de hidrocarburi cu pana la 4% intre 2015 - 2017 fata de 2014.