Profitul E.ON in Romania a crescut in 2014, desi grupul german a avut cea mai mare pierdere din istorie
Profitul inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari al E.ON in Romania a crescut anul trecut, in conditiile in care grupul german de utilitati a raportat cea mai mare pierdere neta din istoria companiei, de 3,1 miliarde de euro, a anuntat miercuri E.ON.
"Profitul inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari (EBITDA) al altor divizii regionale a avansat cu 24 de milioane de euro, in special pe fondul cresterii castigurilor in Romania, Franta si la divizia E.ON Connecting Energies. EBITDA a urcat in Romania datorita cresterii marjei brute pe sectorul distributie (care a fost temeperata de o marja mai scazuta a diviziei de vanzari) si a masurilor luate pentru reducerea costurilor", se arata intr-un raport al companiei germane.
In grupul "Alte unitati regionale", E.ON a inclus in 2014 afacerile din Franta, Belgia, Olanda, Luxemburg, Slovacia, Romania, Italia si Spania, precum si ale diviziei E.ON Connecting Energies, care ofera clientilor solutii integrate de distributie.
EBITDA generat de acest grup de tari a urcat de la 212 milioane de euro in 2013 la 236 de milioane de euro anul trecut.
La nivelul grupului, EBITDA a scazut la 8,3 miliarde de euro anul trecut fata de 9,2 miliarde de euro cu un an inainte.
Grupul german a raportat o pierdere neta de 3,1 miliarde de euro pentru anul trecut, pe fondul provizioanelor in valoare de 5,4 miliarde de euro constituite in Marea Britanie, Suedia si Italia, in conditiile in care, in 2013, compania a obtinut un profit de 2,5 miliarde de euro.
Aceasta este cea mai mare pierdere anuala inregistrata de E.ON de la formarea sa, in 2000, prin fuziunea VEBA si VIAG, potrivit Reuters.
La sfarsitul anului trecut, E.ON a anuntat ca va transfera catre o noua entitate activitatile de explorare si productie de petrol si gaze si de productie de energie din surse conventionale. Compania principala se va concentra mai departe pe energia regenerabila si pe distributia electricitatii si gazelor, activitate pe care o desfasoara si in Romania.
Vanzarile de gaze naturale catre consumatori si intreprinderile mici si mijlocii au scazut anul trecut la 93,3 miliarde kWh de la 118,2 miliarde kWh, in conditiile in care livrarile de gaze au coborat in Romania, Marea Britanie, Germania si Olanda, din cauza vremii calde.
Veniturile generate de vanzarile grupului au coborat la 111,5 miliarde de euro anul trecut comparativ cu 119,6 miliarde de euro in 2013.
Investitiile in grupul de tari in care este inclusa si Romania a avansat de la 179 de milioane de euro in 2013 la 184 de milioane de euro anul trecut, ca urmare a cresterii investitiilor in reteaua de distributie din Romania si intr-un proiect de incalzire din Olanda.
La finalul anului trecut, E.ON avea 6.523 de angajati in Romania, in scadere de la 6.903 angajati in 2013, pe fondul transferurilor efectuate in cadrul diviziilor, potrivit datelor grupului german. In Romania, grupul E.ON este activ pe piata furnizarii si distributiei de gaze naturale si energie electrica, deservind aproximativ trei milioane de clienti in 20 de judete din Transilvania si Moldova.