Presedintele Credit Europe Bank, numit director general la Banca Transilvania
Omer Tetik
Actualul presedinte al Credite Europe Bank Romania, Omer Tetik, va fi numit director general al Bancii Transilvania (TLV), post vacant de mai mult de un an, dupa plecarea lui Robert Rekkers, au declarat pentru Mediafax mai multe surse bancare.
Omer Tetik si-a anuntat actionarii ca va inceta colaborarea cu banca incepand de la mijlocul lunii mai. El face parte din conducerea executiva a Credit Europe Bank din 2000, unde a debutat ca sef al Diviziei Trezorerie si Institutii Financiare, iar mai apoi a coordonat mai multe departamente inclusiv cele de retail banking, retea si carduri.
In varsta de 40 de ani, Tetik a absolvit, in 1996, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Facultatea de Economie, specializarea econometrie.
In ianuarie 2012, Robert Rekkers a demisionat din functia de director general al Bancii Transilvania si din cea de membru in Consiliul de Administratie, dupa ce a condus banca timp de noua ani. Rekkers a plecat la grupul Agricover, unde conduce acum Agricover Credit IFN.
La finele anului trecut, Horia Ciorcila, presedintele CA si actionar al Bancii Transilvania, a primit mandatul administratorilor pentru coordonarea activitatii bancii si a Comitetului Executiv de Management. Pana la acel moment, mandatul de administrator interimar pentru coordonarea activitatii bancii si a Comitetului Executiv de Management a fost asigurat de Peter Franklin.
Atat presedintele Horia Ciorcila, cat si Omer Tetik nu au putut fi contactati de Mediafax.
Tot atunci, administratorii au desemnat-o pe Luminita Runcan pentru pozitia de director general adjunct si pe Teo Birle in calitatea de directorul Directiei Trezorerie. Ulterior, administratorii au numit inca trei directori generali adjuncti, respectiv Gabriela Nistor, Leontin Toderici si Andrei Dudoiu, care detineau functii de conducere in cadrul bancii.
BERD este cel mai mare actionar al bancii, controland 14,6% din titluri, si este urmata de Bank of Cyprus, cu 9,9%. Printre actionarii semnificativi se regasesc SIF Moldova, presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila, si International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale.
Banca Transilvania (TLV) a inregistrat in primul trimestru un profit net de 84,4 milioane lei (19,2 milioane euro), in scadere cu 8% fata de perioada similara a anului trecut, iar activele totale au crescut cu 2% fata de finalul anului trecut, la 30,17 miliarde lei.
Creditele si avansurile acordate clientilor totalizau 17,65 miliarde lei la finalul lunii martie, aproape de nivelul consemnat in decembrie 2012. Aproape doua treimi din credite sunt acordate companiilor, iar restul sunt imprumuturi catre populatie.
Banca din Cluj este printre putinele institutii de credit care au obtinut profit in toti anii de criza, dupa un rezultat record de aproape 400 de milioane de lei in 2008, cand castigul a fost sustinut si de vanzarea participatiei de la compania de asigurari Asiban. In 2009, castigul bancii a scazut puternic, la 62 milioane lei, dupa care a revenit pe un trend ascendent, cu 135 milioane lei in 2010 si 185 milioane lei an 2011.
Banca Transilvania estimeaza ca va obtine in acest an un profit brut de 388 de milioane lei, in urcare cu 14,5% fata de rezultatul raporta in 2012, de 340 milioane lei, si o crestere a bilantului cu 8% pana la 31,8 miliarde lei.
Credit Europe Bank este detinuta in proportie de 94,05% de Credit Europe Bank NV, din Olanda, controlata de grupul Fiba, din Turcia.
Pe acelasi subiect: