Piata romaneasca de IT: 14.000 de companii, peste 75.000 de angajati si venituri totale de 4 miliarde euro, anul trecut. La cat a ajuns salariul mediu net
14.000 de companii IT, in care lucreaza 75.500 de angajati, isi desfasoara, in prezent, activitatea in Romania. Veniturile generate de aceste firme au fost, in 2014, de 4 miliarde euro, potrivit studiului Clusterul iTech Transilvania by ARIES Transilvania.
Din totalul companiilor IT existente in Romania, aproximativ 50% sunt localizate in Bucuresti si Cluj-Napoca. De altfel, in Cluj, exista cei mai multi specialisti IT la nivelul intregii populatii a orasului. Un clujean din 25 lucreaza in acest domeniu.
In ceea ce priveste forta de munca activa, in Bucuresti si judetele Cluj, Iasi si Timis sunt prezenti 73% din totalul angajatilor din industria IT locala.
Capitala se remarca, de departe, ca fiind orasul cu cei mai mari angajatori, asigurand aproape jumatate din totalul locurilor de munca in IT din Romania.
Din perspectiva evolutiei anuale a numarului de angajati, judetele Iasi, Dolj, Bihor, Constanta si Gorj se evidentiaza prin cresterea numarului total de angajati in domeniu, cu peste 30%, comparativ cu 2013.
Celor 75.500 de angajati permanenti ai jucatorilor din IT-ul romanesc li se alatura specialistii PFA, numarul lor ridicandu-se la circa 17.000, in 2014, la nivelul intregii tari.
Din nou, Bucurestiul si Clujul sunt, in egala masura, ''gazdele" celor mai mari angajatori, cu peste 1.000 de salariati/companie.
Cifra de afaceri insumata a industriei IT din Romania a fost de aproximativ 16 miliarde lei, in 2014 (circa 4 miliarde euro), in crestere cu 26% fata de 2013.
Din totalul acestor venituri, aproape 60% au fost realizate de companiile localizate in Bucuresti, urmate de cele din Cluj (11%), iar celelalte orase sub 10%.
In privinta remuneratiei medii nete pe care o primeste un angajat din IT-ul romanesc, aceasta ajunsese, la jumatatea anului 2015, potrivit reprezentantilor companiilor incluse in studiu, la circa 2.600 de lei.
Peste jumatate din companii (54%) au operat sau urmeaza sa opereze cresteri salariale, pana la finele anului, cu aproximativ 16%.
"Concluzia este simpla: IT-ul va continua sa sustina economia romaneasca si sa fie un angajator de top. Asteptarea noastra este ca numarul angajatilor directi, alaturi de cei care colaboreaza in regim de PFA in IT, sa atinga peste 100.000 persoane la finalul lui 2015, comparativ cu 93.000, in decembrie 2014", a afirmat presedintele ARIES Transilvania, Voicu Oprean, transmite Agerpres.
In topul beneficiilor oferite angajatilor de firmele de IT din Romania se afla: training-urile si bonusurile de sarbatori sau vacanta (aproximativ 58%), bonusurile de performanta (55%) si evenimentele dedicate angajatilor (51%).
De asemenea, salariatii primesc, in proportie ridicata, sprijin financiar pentru evenimente deosebite in familie, asigurari medicale, dar si tichete de masa.