Petrom raporteaza vanzari mai mici cu 11% la noua luni si profit in scadere cu 34%. A generat insa peste jumatate din profitul grupului austriac OMV
Vanzarile OMV Petrom au scazut in perioada ianuarie-septembrie cu 11%, de la 18,1 miliarde de lei la 16,2 miliarde de lei, iar profitul net s-a redus cu 34% si a ajuns la 2,4 miliarde lei, transmite Mediafax.
Compania a inregistrat in primele noua luni ale anului trecut un profit net de 3,6 miliarde de lei.
La nivel de grup, profitul inainte de dobanzi si impozitare aferent primelor noua luni ale anului curent a scazut cu 24%, de la 4,5 miliarde de lei la 3,4 miliarde de lei.
In perioada analizata, producia de hidrocarburi a companiei a scazut cu 2%, de la 49,98 milioane barili echivalent petrol (bep) la 49,11 milioane bep.
Productia zilnica de hidrocarburi a scazut tot cu 2%, de la 183 bep la 180 bep. Productia de titei a coborat cu 4%, de la 24,08 milioane barili la 23,2 milioane barili, insa cea de gaze naturale a ramas constanta, la 3,97 miliarde metri cubi.
OMV Petrom va modifica planurile de investitii pentru 2015, dupa scaderea preturilor la titei
OMV Petrom va modifica planurile de investitii pentru 2015, din cauza conditiilor mai putin favorabile din piata si cu volatilitate ridicata, precum scaderea preturilor la titei, a anuntat compania.
"Planurile de investitii si tintele de productie pentru anul 2014 ale OMV Petrom raman in mare masura neschimbate. In conditiile scaderii recente a preturilor la titei, am inceput un proces de revizuire a proiectelor noastre de investitii", potrivit Petrom.
Noile planuri pentru 2015 vor fi anuntate in februarie.
OMV Petrom a alocat pentru 2014 un buget de investiții de peste 1,3 miliarde de euro, din care aproximativ 85% dedicat proiectelor de explotare si productie a hidrocarburilor. Potrivit companiei, cresterea accizei pe carburanti, introdusa de Guvern la inceputul acestui an, sporeste presiunea asupra volumelor din activitatea de marketing din Romania. De asemenea, impozitul de constructii speciale creeaza dificultați in privinta investitiilor din sectorul de titei si gaze. "Anticipam discutii cu autoritațile romane in vederea obtinerii unui cadru fiscal si de reglementare stabil pe termen lung si favorabil investitiilor, discutii care vor aborda sistemul de impozitare a hidrocarburilor si taxele nou introduse", se mai arata in comunicat.
OMV Petrom a generat peste jumatate din profitul grupului austriac OMV in primele noua luni
OMV Petrom a generat in primele noua din acest an 54,3% din profitul OMV, fata de 47,7% in perioada similara a anului trecut, veniturile in primele noua luni ale OMV fiind afectate de scaderea pretului petrolului si de instabilitatea politica din Libia.
Profitul OMV inainte de dobanzi si taxe, ajustat pentru elemente nerecurente si efecte de inventar la rafinarii a scazut in primele noua luni cu 23%, de la 2,2 miliarde de euro in urma cu un an la 1,693 miliarde de euro, potrivit datelor publicate joi de grupul austriac.
Petrom a adus o contributie de 920 de milioane de euro la profitul grupului austriac, in declin cu 12%, de la 1,025 miliarde de euro in urma cu un an.
Castigul inainte de taxe si dobanzi al OMV a scazut cu 41% in perioada ianuarie-septembrie, de la 2,5 miliarde de euro in urma cu un an la 1,47 miliarde de euro, iar Petrom a adus o contributie de 757 de milioane de euro, in scadere cu 26% comparativ cu 1,02 miliarde de euro in primele noua luni din 2013.
Profitul net atribuibil actionarilor a scazut cu 46%, de la 1,24 miliarde de euro la 665 milioane de euro. Vanzarile grupului au coborat cu 12% in primele noua luni, de la 32,04 miliarde de euro la 28,23 miliarde de euro. In T3, profitul OMV inainte de dobanzi si taxe, ajustat pentru elemente nerecurente si efecte de inventar la rafinarii a sccrescut cu 6% comparativ cu intervalul similar de anul trecut, de la 7619 milioane de euro la 656 milioane de euro. Profitul net al OMV atribuibil actionarilor a avansat in trimestrul al treilea cu 2%, la 232 milioane de euro, de la 229 milioane de euro. In schimb, vanzarile grupului s-au redus cu 15%, de la 10,69 miliarde de euro in urma cu un an la 9,09 miliarde de euro.