O companie chineza si doua din Romania, interesate sa cumpere Oltchim
UPDATE: Oltchim Ramnicu Valcea a primit trei scrisori de intentie pentru privatizare din partea unei companii din China si a doua din Romania, au declarat, miercuri, reprezentantii combinatului petrochimic.
"Compania chineza Junlun nu si-a pierdut interesul pentru a achizitiona Oltchim. Ei cunosc foarte bine starea combinatului si ce se intampla aici. Insa au nevoie de un investitor care, credem noi, inca nu a luat o decizie finala. Pe de alta parte, partea chineza prefera sa nu se faca publice prea multe aspecte inainte de a se intampla ceva concret pe aceasta tema. Insa interesul inca exista si vor veni in luna martie intr-o vizita la Valcea", a declarat Nicolae Balan, reprezentantul BDO Business Restructuring, firma care, impreuna cu Rominsolv, asigura administrarea judiciara a combinatului.
In plus, mai exista alte doua firme romanesti interesate de preluarea combinatului, a adaugat Gheorghe Piperea, reprezentantul Rominsolv.
El a refuzat sa dea vreun nume, insa a precizat ca este vorba despre un consortiu de companii si de o firma de pe piata de capital.
"In afara de acesti investitori, care au trimis scrisori de intentie, nu s-a mai aratat nimeni interesat sa preia Oltchim. Doar cei trei", a mai spus Piperea.
Pe langa compania chineza Junlun Petroleum, anii trecuti si-au manifestat dorinta de a participa la privatizarea Oltchim fondul de investitii SIF Transilvania, compania Chimcomplex, detinuta de omul de afaceri Stefan Vuza, dar si compania petroliera de stat din Azerbaidjan, SOCAR.
Combinatul petrochimic Oltchim estimeaza ca va finaliza anul 2016 cu un profit net fiscalizat de 110 milioane de euro, fiind pentru prima data in 10 ani cand compania ar ajunge pe plus cu intreaga activitate, a precizat Piperea.
Combinatul va creste capacitatea de functionare de la 30% in prezent la 35% si va incepe productia si comercializarea unui produs nou, un plastifiant folosit in prelucrarea PVC-ului, dupa ce va retehnologiza o instalatie de pe platforma valceana.
Combinatul Oltchim Ramnicu Valcea a obtinut anul trecut o crestere a cifrei totale de afaceri cu 18%, pana la 167 milioane de euro.
In 2014, compania a consemnat o pierdere neta de 458 milioane lei si o cifra de afaceri de 141 milioane de lei.
"Oltchim a realizat un profit de 3 milioane euro din activitatea operationala, exceptand cheltuielile de conservare a instalatiilor nefunctionale. Rezultatul total brut din activitatea curenta a societatii in anul 2015 este de -8,2 milioane euro care reprezinta o imbunatatire cu 34,6 milioane euro fata de anul 2014 si cu 64,2 milioane euro fata de anul 2013. Rezultatul brut total de -8,2 milioane euro este format din: +3,0 milioane euro profit total obtinut din activitatea instalatiilor care functioneaza; -11,2 milioane euro pierdere determinata de cheltuielile de conservare a instalatiilor nefunctionale de pe Platformele de la Bradu si de la Valcea, plus cheltuielile cu platile compensatorii aferente disponibilizarii de personal finalizate in luna decembrie 2015 precum si alte costuri financiar bancare calculate pana la data aprobarii Planului de reorganizare", se arata in documentul trimis BVB.
Compania a inregistrat cel mai bun indicator EBITDA din 2008 pana in prezent, respectiv 9,6 milioane de euro, fata de rezultatul negativ de 9,1 milioane lei din 2014.
"Dupa intrarea in insolventa, societatea si-a reluat activitatea de la zero, intrand intr-un amplu proces de restructurare care a presupus ca principale directii: recastigarea increderii partenerilor, majoritar externi, pentru a dovedi ca societatea este capabila sa livreze produse constant, la termene si in conditiile solicitate de acestia; reducerea drastica a cheltuielilor pentru eficientizarea societatii. In anul 2015 societatea a inregistrat cele mai bune rezultate economico-financiare de la intrarea in insolventa si cel mai bun rezultat economico-financiar operational al indicatorului EBITDA din anul 2008 pana in prezent (cele mai bune rezultate in ultimii 8 ani)", spun reprezentantii combinatului.
Cresterea cifrei de afaceri a fost determinata de cresterea cantitativa a vanzarilor la principalele produse fabricate.
Investitiile de anul trecut s-au ridicat la 3,8 milioane de euro, fiind realizate din surse proprii.
Pentru 2016, compania estimeaza obtinerea unei cifre de afaceri de 168 milioane de euro (crestere cu 0,5%) si un profit operational EBITDA de 12,2 milioane de euro (crestere cu 27%).
Oltchim se afla in insolventa din ianuarie 2013.