O noua banca romaneasca ar putea sa apara pe piata. Seful ING: "Se cloceste ceva"
Sistemul bancar s-ar putea imbogati cu "o banca romaneasca sau chiar "o banca de dezvoltare", potrivit presedintelui ING Bank, Misu Negritoiu, care spune ca "se cloceste ceva" si apreciaza ca este inutil sa fie irosite resurse in acest fel, avand in vedere evolutia bancilor aparute dupa anul 1990.
"Am auzit voci ca «hai sa facem o banca romaneasca» si vad ca se cloceste ceva sau «sa facem chiar o banca de dezvoltare». Nu cred ca este o situatie mai neinspirata de a irosi resurse pentru o institutie care, ma rog, sa ne uitam la cateva banci romanesti care au aparut prin anii 90 si acum probabil sunt tot pe acolo, deci este absolut inutil", a afirmat Misu Negritoiu, la Romania Financial Forum, organizat de Mediafax, la BNR.
O alta problema pe care a ridicat-o presedintele ING Bank este temerea unor persoane publice, exprimata in cadru privat, fata de riscul pe care il reprezinta bancile straine pentru Romania, daca acestea s-ar retrage de pe piata romaneasca.
"Nu este niciun fel de problema, pentru ca serviciile bancare sunt de asemenea tinuta si mersul pietei este asa de interesant incat bancile se cam bat asa aiurea pe aceleasi segmente de clienti. La nivelul pietei nu dispare nimic si nu este niciun pericol", a intarit Negritoiu.
La randul sau, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a atras atentia ca trebuie definiti bine termenii, ce inseamna banca romaneasca.
"Trebuie sa fim foarte atenti cum ne definim termenii. Ce inseamna banca romaneasca? Cetatenia, nationalitatea actionarilor? De multe ori in perceptia publica, da! Va anunt atunci ca avem o banca extrem de romaneasca, UniCredit Tiriac Bank are 45% actionariat romanesc, alaturi de Banca Transilvania, care are un actionariat romanesc foarte prezent. Dar este acesta un criteriu? Pana la urma sunt unele banci cu actiuni cotate la bursa, cu actiuni negociabile, transferabile, astazi sunt la un cetatean cu un anumit pasaport, maine la un altul, ne schimbam perceptia asupra lor sau isi schimba managementul modul de actiune in functie de modul cum anumite actiuni au fost transferate pe piata libera?", a comentat Bogdan Olteanu.
El a aratat ca daca se face referire la autoritatea care reglementeaza bancile respective, cele mai multe institutii de credit din Romania sunt banci romanesti din aceasta perspectiva, sunt societati comerciale inregistrate in Romania, supuse legii si unei supravegheri romanesti.
"Elementul principal, care tine de autoritatea de reglementare si supraveghere, este valabil anul acesta si va fi si anul viitor, pe urma mai vedem in functie de procesul de construire a uniunii bancare, e posibil ca peste cativa ani de acum inainte sa nu mai putem vorbi de banci romanesti, frantuzesti, germane, austriece, sa vorbim de banci europene", a spus viceguvernatorul BNR.
Olteanu a mentionat ca, in cele mai multe cazuri, bancile care actioneaza in Romania sunt banci europene si ca, asa cum romanii isi doresc de multe ori sa nu mai existe distinctii intre natiile Europei, mai ales in ce-i priveste, ar fi bine sa nu mai existe nici in ce-i priveste pe "cei interesati, curajosi, deschisi, antreprenori sa vina sa faca afaceri in Romania".
"Daca este un interes public sa dezvoltam spiritul antreprenorial romanesc, da, este un interes public sa dezvoltam capitalul romanesc, vedem prin ce mijloace. Am unele retineri ca, cel putin pe termen scurt, dezvoltarea capitalului romanesc s-ar face cel mai bine prin investitii in sectorul bancar, stiu cateva sectoare cu rate of return ceva mai bune decat sectorul bancar, dar cred ca aceste doua optiuni de dezvoltare a capitalismului in Romania n-au legatura in niciun fel cu o discriminare nationala etnica sau de ordin de reglementare sau supraveghere asupra sistemului bancar. Mie mi se pare ca bancile din Romania nu actioneaza pe criterii nationale sau etnice si trebuie sa le respectam prin competenta si capacitatile celor care le conduc si prin riscurile pe care ei si le asuma mai curand decat printr-o eticheta absolut artificiala si foarte greu de calificat. Stim cu adevarat cine sunt actionarii unei banci inregistrate in Olanda sau in Italia?!", a mai spus Olteanu.