Microintreprinderile, cele mai expuse la insolventa in ultimii doi ani
Euro
Numarul microintreprinderilor care au intrat in insolventa in ultimii doi ani a crescut anual cu 14,5%, peste avansul la nivelul tuturor companiilor din economie, de pana in 10%. Ponderea firmelor mici in totalul insolventelor s-a marit de la 78% in 2010 la 85% in 2012, si este asteptata o majorare a numarului microintreprinderilor in insolventa si in acest an, cu 20%, dupa modificarile fiscale prin care acestea sunt obligate sa plateasca impozit de 3% pe venituri, chiar daca au avut pierderi, potrivit Coface.
"2012 este primul an cand rata de crestere a insolventei este mai mare decat cea a inmatricularilor noi. Anul trecut, numarul firmelor nou inmatriculate a crescut cu 2%, in timp ce ritmul de intrare in insolventa a avansat cu 14%. Alta noutate adusa de anul 2012 este ca peste 50% din companii au solicitat singure insolventa, pana acum creditorii solicitau insolventa", a declarat marti, intr-o conferinta de presa, directorul general al Coface Romania, Constantin Coman, citat de Mediafax.
El a aratat ca firmele care intra in insolventa au o rata de succes de iesire din aceasta procedura de aproape 3%, insa chiar si in cazul acestora creditorii isi recupereaza in foarte mica masura creantele. In cazul microintreprinderilor, rata de succes este mult mai mica.
"Companiile mari au mai multe sanse de a iesi din insolventa, dar este un proces indelungat in care trebuie sa vina cu un plan de restructurare foarte bun prin care sa faca fata tuturor creditorilor, nu numai bancilor", a spus Coman.
Coface anticipeaza ca numarul microintreprinderilor care vor intra in insolventa va creste si in acest an, cu un ritm mai accelerat, de 20%.
"La nivelul tuturor firmelor credem ca se va inregistra un avans al insolventelor de circa 14%, iar pentru microintreprinderi situatia va fi mai grea, acolo procentajul ar putea creste la 20%, intrucat au deja o stare financiara precara si de acum vor fi impovarate fiscal dupa ce sunt obligate sa treaca de la impozit pe profit la impozit pe venituri", a relatat Coman.
Din datele Coface, jumatate dintre companiile vizate de modificarile Codului Fiscal au consemnat pierderi in 2011, un sfert nu au inregistrat nicio activitate, iar restul au avut profit. "Astfel, modificarea conditiilor de aplicare a sistemului de taxare asupra venitului microinreprinderilor va determina o triplare a bazei contribuabililor platitori si o crestere similara a gradului de povara fiscala resimtit de catre microintreprinderi", a adaugat Coman.
Potrivit Codului Fiscal, de la 1 februarie microintreprinderile nu mai pot alege intre impozitul pe profit si cel pe venit, fiind obligate sa plateasca un impozit de 3% pe veniturile realizate, daca se incadreaza in plafonul de 65.000 de euro la venituri, care a fost diminuat de la 100.000 de euro.
Potrivit datelor Coface, 20% din cele 400.000 de microintreprinderi active in Romania au un risc ridicat de a intra in insolventa, cu un grad de indatorare de 103%, ceea ce inseamna ca circa 80.000 de firme nu mai pot face fata datoriilor cu veniturile sau activele pe care le detin. In plus, acestea au o durata medie de incasare a creantelor de 153 de zile, fata de un termen de 52 de zile pe care le au firmele cu un nivel scazut de risc al insolventei.
"Observam o degradare a indicatorilor financiari pentru microintreprinderile intrate in insolventa in ultimii trei ani, acestea prezinta un grad de capitalizare negativ, o crestere a supraindatorarii si o adancire a pierderilor", a sustinut Coman. El a aratat ca, pentru a avea o sansa de revenire, microintreprinderile trebuie sa fie constiente de situatie si sa aiba o politica buna de management al riscului.
La polul opus se afla 21% dintre microintreprinderi, cu un grad redus de risc al insolventei, fiind singurele firme sanatoase, cu o politica de management de risc adecvata. Acestea au o cifra medie de afaceri de 378.000 de lei, un nivel de indatorare de 80% si o durata de incasare a creantelor de 52 de zile.
Microintreprinderile s-au deteriorat cel mai mult in ultimii doi ani
Cu un risc mediu sunt 35% dintre microintreprinderi, cu afaceri de 200.000 lei si un nivel de indatorare de 88%, iar in categoria riscului mediu spre mare se incadreaza 24% dintre firmele mici, cu afaceri de 589.000 lei si o indatorare de 96%.
"Microintreprinderile insolvente au inregistrat o deteriorare semnificativa a situatiei din 2011 in 2012, cu un grad de capitalizare mai slab, companiile sunt mai impovarate, incasarea se realizeaza mai tarziu, iar rata profitului este mult mai mica. Este o diferenta foarte mare intre microintreprinderi si companiile la nivel national, firmele mici au un grad de indatorare de 132%, iar per total indatorarea este de 57%", a precizat Coman.
Doar un sfert dintre microintreprinderi au reusit anul trecut sa-si imbunatateasca situatia prin cresterea cifrei de afaceri si incasarea creantelor intr-un timp mai scurt.
Sectoarele de activitate cu grad ridicat de risc sunt industria extractiva, cea metalurgica si cea alimentara si a bauturilor. Cu un grad scazut de risc sunt companiile din IT, sanatate si asistenta sociala si din alte sectoare de servicii prestate firmelor.
Daca in 2010 durata medie de activitate a unei microintreprinderi insolvente era de noua ani, aceasta a scazut anul trecut la sapte ani.
Pe acelasi subiect: