Meyer, Franklin Templeton: În acest moment nu ar fi benefic pentru Hidroelectrica să cumpere activele CEZ şi ENEL
Hidroelectrica
În acest moment nu ar fi benefic pentru Hidroelectrica sau pentru acţionari să cumpere activele CEZ şi ENEL, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager de Fond, Fondul Proprietatea.
"Orice societate vrea să crească. E în natura lucrurilor. Prin urmare, cred că este perfect ok să se analizeze oportunităţi, dar din punctul de vedere al nostru ca acţionari, ca investitori, ceea ce vrem cu orice achiziţie este să aducă valoare pentru acţionari. Dacă avem în vedere activele CEZ şi activele ENEL şi le comparăm cu veniturile pe care le realizează Hidroelectrica, activele ei în momentul de faţă nu se pot compara. Deci, în acest moment nu ar fi benefic pentru Hidroelectrica sau pentru acţionarii ei ca să achiziţioneze aceste active, dar, aşa cum am spus, nu putem împiedica societatea şi echipa ei să analizeze oportunităţile existente. Dacă le-am susţine, nu cred", a spus Johan Meyer, citat de Agerpres.
El a detaliat pe marginea acestui subiect şi a afirmat că aceste active nu pot genera profituri comparabile cu cele ale Hidroelectrica.
"Dacă ne uităm la veniturile şi valorile unor societăţi precum Hidroelectrica, cu o marjă de profit mai mare de 70%, evaluările care sunt făcute unor societăţi similare sunt substanţial mai mari decât cele pentru distribuţie, cum este cazul cu ENEL şi CEZ. Prin definiţie aceasta înseamnă că dacă ar fi să achiziţioneze aceste active, aşa cum sunt ele acum, ar fi foarte distructiv pentru acţionari. Pur şi simplu nu ar putea să genereze acelaşi tip de profituri, de câştiguri, din distribuţii, prin cumpărarea acestor active, decât ar putea să genereze cu activele pe care Hidroelectrica le are în prezent", a explicat Johan Meyer.
Pe 26 mai, grupul ceh de utilităţi CEZ a anunţat că şi-a planificat vânzarea activelor din România, Bulgaria, Turcia şi Polonia, pentru a se concentra pe piaţa din Cehia. În ziua următoare, compania sublinia într-un răspuns remis solicitarea AGERPRES că planul CEZ de a vinde activele din România nu are legătură cu piaţa locală, ci face parte din strategia companiei-mamă care priveşte mai multe ţări, însă nu există o presiune de retragere a investiţiilor într-un timp scurt.
Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica a confirmat la începutul lunii august că producătorul de energie se gândeşte să cumpere active ale distribuitorilor şi furnizorilor CEZ sau Enel din România, iar în acest sens intenţionează să angajeze consultanţi specializaţi în fuziuni şi achiziţii.
Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din acţiunile Hidroelectrica, restul de 20% fiind în portofoliul Fondului Proprietatea.
Pe acelasi subiect: