Liber la concedieri colective. Companiile de stat nu mai au nevoie de avizul Guvernului pentru a face disponibilizari
Ordonanta privind protectia angajatilor disponibilizati din companiile de stat, anuntata oficial ca fiind aprobata la jumatatea lunii aprilie, a primit avizul Executivului abia in sedinta de marti, 30 aprilie, intr-o forma care stabileste ca Guvernul aproba doar sumele alocate platilor compensatorii, scrie Mediafax.
Ordonanta a fost aprobata in lipsa ministrului Economiei, Varujan Vosganian, plecat din tara, fiind semnata de catre un secretar de stat.
In noua forma, ordonanta nu mai prevede ca societatile de stat care pot efectua concedieri colective, precum si "numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati" se stabilesc prin hotarare a Guvernului, ci ca Executivul aproba doar cuantumul platilor compensatorii, iar programul concedierii colective este elaborat de angajator.
In forma initiala a proiectului, acest articol prevedea ca societatile de stat care pot efectua concedieri colective in conditiile ordonantei, precum si numarul de salariati ce urmeaza sa fie disponibilizati se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, numai in conditiile in care exista programe de restructurare sau reorganizare aprobate, iar concedierea colectiva nu depaseste termenul de 31 decembrie 2018. Programele de restructurare ori de reorganizare a operatorilor economici erau aprobate "de autoritatea publica implicata".
In varianta aprobata de Executiv, articolul mentionat stabileste doar ca, prin hotarare a Guvernului, la propunerea ministerelor de resort, se vor aproba sumele din bugetul asigurarilor pentru somaj ce se vor aloca pentru platile compensatorii, in beneficiul persoanelor disponibilizate, in conditiile in care exista un plan de disponibilizare aprobat.
Noua forma a ordonantei include si un articol suplimentar, conform caruia planurile de disponibilizare intocmite de operatorii economici se aproba "in conditiile legii".
Tot in noua forma a ordonantei, care nu mai face referire la faptul ca Guvernul aproba numarul salariatilor disponibilizati, este mentionat distinct ca programul concedierii colective este elaborat de angajator.
"Este o formulare care arata ca implicarea Guvernului se rezuma la a aproba sumele bugetare pentru plati compensatorii, nu de a decide numarul persoanelor disponibilizate, care trebuie sa reprezinte atributia conducerii companiei si a ministerului de resort", au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.
La finalul sedintei de guvern din 16 aprilie, atat Executivul, cat si Ministerul Economiei au anuntat oficial ca ordonanta privind platile compensatorii a fost aprobata. in comunicat, ministerul anunta si ca ordonanta aprobata de Guvern prevede in continuare ca operatorii economici care vor efectua concedieri colective si numarul persoanelor disponibilizate care vor beneficia de masurile de protectie sociala se stabilesc prin hotarare a Guvernului, articol modificat insa in ordonanta aprobata, de fapt, doua saptamani mai tarziu.
Mai multe despre:
#companii de stat#concedieri colective
Pe acelasi subiect: