Kazahstanul ar putea amenda cu 2 miliarde dolari unele companii care opereaza zacamantul Karachaganak
Kazahstanul ia in considerare impunerea unei amenzi de doua miliarde de dolari societatii mixte formate din BG Group Plc si Eni SpA, pentru ca nu si-a indeplinit anumite obligatii contractuale legate de proiectul Karachaganak, din nord-vestul tarii, transmite Bloomberg.
BG Group Plc si Eni SpA opereaza al doilea mare zacamant de gaze si titei din Kazahstan.
Amenda ar putea fi impusa deoarece statul are nevoie de venituri suplimentare pentru a-si majora finantele, sustin surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul.
Suma reprezinta un nivel similar cu amenzile pe care Guvernul de la Astana a amenintat ca le va impune, in disputa din 2010, in urma careia compania de stat KazMunaiGaz a preluat 10% din zacamantul Karachaganak.
Sursele sustin ca dupa anuntarea amenzii statul va incerca sa-si majoreze participatia detinuta in proiect.
Eni si BG detin fiecare 29,25% din zacamantul Karachaganak, iar grupul american Chevron si compania rusa Lukoil au 8% si, respectiv, 13,5%.
Uzakbay Karabalin, adjunctul ministrului kazah al Energiei si fost presedinte al companiei petroliere KazMunayGaz, a declarat luna trecuta ca statul ar putea sa-si reduca productia de petrol cu aproape 10% anul viitor, daca pretul petrolului va scadea pana la 30 de dolari per baril.
Reducerea productiei de petrol a Kazahstanului, care exporta o mare parte din productia sa in Europa si Asia, ar putea ajuta pietele globale sa se echilibreze, dupa ce, in cursul acestui an, pretul titeiului a atins cele mai scazute valori din ultimii sapte ani.
In ultimii ani, oficialii kazahi au sperat ca vor putea creste productia de petrol gratie uriasului zacamant Kashagan, la care a fost demarata productia in septembrie 2013 dupa mai multe intarzieri si depasiri de costuri. Insa, la doar cateva saptamani de la inaugurare, productia a fost oprita dupa detectarea unor scurgeri de gaze, iar in septembrie Uzakbay Karabalin a estimat ca productia nu va fi reluata inainte de 2017.
Karabalin a precizat insa ca revizuirea prognozelor de productie nu este legata de intarzierile aparute la Kashagan, ci de modificarea pretului la petrol si, in consecinta, a costurilor.
Cu peste 7.000 de angajati in 12 de tari, KMG International NV (fosta The Rompetrol Group NV) este una dintre cele mai mari companii petroliere care opereaza in Romania si un jucator important in bazinele Marii Negre si Marii Mediterane.