Jocul copilariei care scoate miliardari pe banda rulanta
Fabrica Lego, cu sediul in Billund, Danemarca, a devenit cunoscuta pentru crearea jocurilor din caramizi colorate. Cu o istorie de 81 de ani, compania continua sa fie in topul preferintelor consumatorilor.
Lego isi imbogateste in mod constant proprietarii, trei dintre acestia devenind recent miliardari, in urma productiei si comertului cu jucarii. Cei trei copii ai celui mai bogat om din Danemarca, Kjeld Kirk Kristiansen, detin impreuna 37 de procente din companie, evaluate la peste 5,3 miliarde de dolari.
Potrivit Bloomberg, care citeaza raportul anual al companiei, vanzarile acesteia au inregistrat in 2012 o valoare de 4 miliarde de dolari, in crestere cu 25% fata de anul precedent. Firma a depasit astfel rivalii de la Mattel, devenind cel mai valoros producator de jucarii de pe piata.
“Lego este pe val. Este cel mai mare producator de jucarii, in materie de venit net si performante financiare. A avut pana acum o marja de profit foarte buna, iar vanzarile sunt in continuare in crestere”, spune Gerrick Johnson, analist al pietelor de capital din New York.
Potrivit datelor detinute de Bloomberg, Lego este evaluata la 14,6 miliarde de dolari, insa este intr-o competite stransa cu Mattel, celebra pentru papusile Barbie, care are o valoare de 14,4 miliarde. Numai anul trecut, Lego a produs 45,7 miliarde de “caramizi de plastic”, emblema companiei.
Astfel, Kjeld Kirk Kristiansen, nepotul fondatorului Lego, Ole Kirk Kristiansen, a ajuns la o avere neta de aproape 6 miliarde de dolari. Familia detine 75% din companie, in timp ce restul de 25% apartin Fundatiei de caritate Lego, dedicata copiilor, care a fost fondata in 1986.
Pe langa simpaticele jocuri, familia mai detine si un procent de 36% din cele cinci parcuri tematice Legoland, actiuni cotate la peste 900 milioane de dolari, plus drepturile intelectuale asupra brandului.
Lego a fost fondata in 1932, de catre Ole Kirk Kristiansen. Numele deriva de la cuvintele daneze “leg godt”, care inseamna “joaca-te frumos”. In 1957, Kristiansen a lasat afacerea in grija celor patru fii ai sai si, un an mai tarziu, au inceput sa apara pe piata caramizile de jucarie pe care le cunoastem astazi. Unul dintre cei patru frati, tatal lui Kjeld Kirk Kristiansen, a preluat in 1961 controlul companiei, prin cumpararea celorlalte parti din firma.
Pe acelasi subiect: